Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


En tunnel höjer värdet på Åland

I dag torsdag ska landskapsregeringen förklara varför man tänker satsa 100 miljoner euro på att flytta Föglötrafiken från Degerby till Gripö vilket förkortar restiden med tio minuter men gör det besvärligare att åka från Sottunga och Kökar samtidigt som Degerby blir ett rundningsmärke. Det ska bli intressant för från sidan ter sig detta obegripligt och rentav elakt. Enligt min mening missar landskapsregeringen en historisk möjlighet att en gång för alla skapa framtidstro i skärgården.

Jag vill att det byggs en tunnel mellan Svinö i Lumparland och Degerby på Föglö. Det skulle göra Åland större och resten av skärgården mer tillgänglig.

I finansiell mening skulle en tunnel vara mycket mer förmånlig än att satsa 100 miljoner på en bro och en färja som efter trettio år är slut. En fast förbindelse skulle skapa frihet för alla att slippa stå i färjköer och vänta. Det skulle på ett radikalt sätt minska utsläppen och det skulle höja värdet på hela Åland; till ett lägre pris får vi ett högre värde och tydligare kan det inte sägas.

Dessutom är en tunnel för evigt, i jämförelse med en bro och färja.

Informationen om detta sker i Alandica och är öppen för alla. Hoppas vi ses där!

JÖRGEN PETTERSSON

Lagtingsledamot (C)