DELA

En tuff skolvår till ända

Så var ännu ett skolår till ända, men inte vilket skolår som helst. Vårterminen har inneburit utmaningar som ingen kunnat fantiserat om, för alla inblandade parter. Barn och unga har jobbat hårt och många familjer vittnar om att det har varit tufft. Frustration, tårar och familjegräl har varit vanligt förekommande hos vissa, medan det för andra gått lättare.

Min uppfattning är att lärarna trollat med knäna och gjort sitt yttersta för att hjälpa de enskilda. Det bör understrykas att lärare inte har övertid, utan ställt om hela verksamheterna med allt vad det innebär utan extra ersättningar eller ledigheter.

En aningen bortglömd grupp i diskussionerna om skolan och undantagstillståndet är skolledarna. Rektorer och annan ledande personal har fått på sig uppdrag som man överhuvudtaget inte var beredd på. När undantagstillståndet verkställdes gick det oerhört fort, det saknades relevant information på svenska och frågorna var mångfalt fler än svaren. Skolledarna löste allt så bra det bara gick, min uppfattning är att många har blivit positivt överraskade över hur väl allt fungerat.

De åländska skolorna har dödat myten om att offentlig förvaltning alltid är trög en gång för alla. Tvärtom, de har visat att allt är möjligt. Vi ska alla ta lärdom av undantagstillståndet, det kommer att utveckla oss. Men just nu önskar jag bara att alla inblandade får vila och njuta av sommarlovet!

Ingrid Zetterman, (Lib)