DELA

En stilla undran

Här för leden var vi, boende på Järsö-Nåtö, kallade till ett informationsmöte om äldrevården i området. Vi fick då veta att planerna är att först bygga ut Sveagården i Söderby och sedan skall motsvarande äldreboende i Lumparland byggas ut, först sedan skall det tas itu med äldreboendet på Järsö-Nåtö.

De närvarande på mötet var eniga om att man inte ville hamna i Söderby när den tiden är inne, cirka 50 kilometer bort tur och retur. I värsta fall kunde vi hamna på äldreboendet i Lumparland. Man kan ju inte bara tänka på personen som sitter på Sveagården och förmodligen inte trivs, utan också anhöriga som skall ta sig dit och kanske inte har varken körkort eller bil.

Då jag för över tio år sedan satt i Lemlands kommunfullmäktige var vi kallade på ett möte som behandlade äldreboendet i vår region och då lovades det att allt skulle ordna sig och det till och med köptes in ett område på Järsö (enligt min mening är området helt olämpligt för ändamålet). Man skulle också underhandla med Mariehamn om eventuellt gemensamt byggande.

Döm om min mycket stora förvåning, att vi i dag inte står på samma ställe som för över tio år sedan, utan har förpassats i kön efter Lumparland, alltså en annan kommun! Hur kan det vara möjligt? Behovet av äldreboende här på öarna är ju en tickande bomb med cirka 90 personer över 60 år och väldigt många över 70 år!

Nu läser vi dessutom i tidningarna att vi till råga på allt skall gå samman med Lumparland, vilket troligen betyder att vi på Järsö -Nåtö får ännu mindre uppmärksamhet, om det nu är möjligt! Borde man inte först tänka på de egna kommuninvånarna eller har jag missat något?

HÅKAN LINDBERG

NÅTÖ