DELA

En räddningsaktion samt en unik chans att locka hit nya turister, del två

I mitt uppdrag av näringsminister Fredrik Karlström så ska jag försöka hitta nya affärsmöjligheter som kan rädda de företag som riskerar att försvinna tack vare att vi har stängt ner samhället för att rädda människoliv. Priset för detta är att många företagare kommer att få se deras livsverk förstöras. Frisbeegolfprojektet är ett sätt att rädda deras företag redan denna säsong.

Orsaken varför det skall vara en en bana per komun är följande:

• Att nå över nyhetströskeln i Discgolf världen (gått långt över förväntan, vi kallas ”The Ultimate DiscGolf destinationen in the world).

• Ge besökarna en orsak att stanna många dygn på Åland (enligt vår undersökning vilka folk stanna minst fyra nätter).

• Ge något åt alla kommuner.

• Visa hela Ålands skönhet för besökarna.

• Ge ungdomar och barnfamiljer aktiviter på hela Åland.

Det finns även vissa banor som är viktigare än andra och det är att vi måste ha ett antal banor som är 18 håls banor. En av de strategiskt viktigaste är Mariehamns, så att dagsturister utan bil kan komma till Mariehamn och spela över dagen.

I en undersökning som Finlands Olympiska kommitté gjorde 2018 så hade över 250 000 finländare spelat FriseeGolf det året och 49 000 varje vecka i Finland. Efter den undersökningen har frisbeegolf exploderat. För några veckor sedan gjorde jag en undersökning i ett finskt frisbeegolf forum och frågade några frågor. 40 procent av dem svarade att de tänker komma redan i sommar och 40 procent nästa sommar, 19 procent sade att de kommer, men vet inte när. Nästans 50 procent av deltagarna sade att de kommer att spela minst 10 banor och 75 procent kommer att stanna minst 3 nätter och hela 20 procent av alla kommer att stanna minst en vecka. De kommer att vara kompisgäng på 3-5 personer. Detta är förstås frisbeegolfnördarna, men vi kan nog räkna att någonstans mellan 1 000-5 000 av dem kommer att resa till Åland redan i sommar. I så fall blir det mellan 4 000-20 000 övernattningar redan i sommar. För att jämföra så har Golfen 17 000-20 000 övernattningar på en normal säsong och en normal golfare stannar en natt. Kan vi dessutom attrahera någon procent av de som har spelat frisbeegolf och ta med sig sin familj, så kan detta snabbt ge den åländska turistnäringen en otroligt boost.

Åland ligger i epicentrum för discgolf explosionen i Europa. Det vill säga, vi ligger mitt emellan de tre största discgolf nationerna Finland, Estland och Sverige. Man kan kasta discgolf från början av april till slutet av augusti, så det här kan bli den säsongsförlängare som man länge har efterfrågat på Åland. Läs gärna vad man skriver på den största webbsidan i USA www.pdga.com om projektet ”16 Courses. 4 Months. 1 Island Dream”.

Nästa säsong så är det redan inplanerat två större internationella tävlingar och förhoppningsvis, så kan vi även ta emot turister från andra länder också. Jag har blivit intervjuad tre gånger från USA och i den senaste så berättade intervjuaren att han dagdrömmar varje dag sedan han läste nyheten att han spelar discgolf på Åland. Det hör av sig folk från Tyskland, Island, Sverige och USA och frågar om vår satsning. En Stockholmare berättade att han har varit till Åland en gång tidigare, men inte sett sig komma tillbaka hit, trots att Åland är vackert, men tack vare alla banorna så kommer han att resa hit minst 4 gånger per år i förlängda helger. Andra har sagt att de har länge haft Åland på sin ”Bucketlist”, men detta projekt har gjort att bägaren rinner över och gör att de kommer hit.

Om vi kan med denna ekonomiskt minimala insats och extremt lite belastning på vår natur göra att dels hjälpa åländska företag som går på knäna och till och med få ett helt nytt turistsegment för framtiden, så hoppas jag att alla ålänningar kan samla sig i denna räddningsaktion, även de som måste dela med sig av offentliga parker eller politiker som vill taktikera och fördröja hela projektet.

Till sist. Vi har inte tid för politisk taktikspel, så en fråga till de olika partiledarna, är ni för eller emot räddningsaktionen? Till Nina Backlund, en frisbeegolfanläggningen är inte permanent och att jag skulle exkludera barn under 8 och 60+ från frisbeegolf är på riktigt, en korkad slutsats.