DELA

En mer jämlik tandhälsa med S

Ålands socialdemokrater har i över 10 år kämpat för en allmän tandvård på Åland. Detta betyder inte att det ska vara gratis att gå till tandläkaren, utan att tänderna är en del av kroppen och att samhället bör gå in och subventionera en del av kostnaden, liksom när FPA täcker en del av kostnaden för tandläkarbesöket.

Naturligtvis kan alla ålänningar inte gå till ÅHS tandläkarmottagning på Ålandsvägen, utan man går fortsättningsvis till ”sin” tandläkare, men betalar enligt samma prislista som hos ÅHS. Det man betalar för sin tandvård bör också ingå i högkostnadstaket för övrig offentlig vård.

En del politiker frågar sig vad allmän tandvård skulle kosta. Vi anser att man med vetenskapligt stöd med fog bör ställa sig frågan: vad kostar det Åland att inte ha allmän tandvård?

Det är viktigt att hålla en god munhygien. Men det är viktigt att komma ihåg att en del individer har genetiskt sämre förutsättningar till friska tänder, någon annan kanske lidit av psykisk ohälsa och eftersatt sin munvård, och en tredje kanske skjutit upp de årliga besöken till tandhygienisten för att istället köpa vinterskor till sitt barn…

Det ska inte synas i munnen att du är fattig, och ingen ska behöva avboka ett tandläkarbesök på grund av dålig ekonomi. Men det är så det ser ut på Åland idag. Och det behöver vi göra något åt. Vi är inte ensamma om att tycka det.

I Åland Gallup nyligen ansåg 46% av de tillfrågade att allmän tandvård ska gälla alla. 27% tyckte att de som tjänar under 15 000 euro ska få tillgång till allmän tandvård, och glädjande nog införs det nästa år. Andra åtgärder är en ny husbil med tandläkarstol som kan erbjuda tandvård i skärgården, skolor och äldreboenden införskaffas, tandvårdssedlar till 75-åringar och att den allmänna tandvården räknas in i högkostnadsskyddet redan från i år.

Detta är viktiga steg på vägen och något som vi socialdemokrater arbetat hårt för i regeringsblocket och kampen fortsätter. Med socialdemokraterna blir det en mer jämlik tandhälsa.

TONY WIKSTRÖM, KRISTIN MATTSSON, ANN ERIKSSON, LENE-MAY LINDVALL, HENRIK LÖTHMAN, SARA KEMETTER, IGGE HOLMBERG, BRITT-MARIE SJÖSTRÖM KÄRKI, KAVEH BAHAR, MIINA FAGERLUND, MARTIN NILSSON, FREDDIE FORSMAN, LASSE WELROOS, PETRA SVENS, BARBRO SUNDBACK