DELA

En idé för måsarna

“Måsarna verkar ha energi som känns oändlig. Den borde tas till vara för någonting nyttigt. Måsarna kunde bli goda arbetare. De är listiga, snabba och giriga.
Duvor skolades till brevduvor. Man kunde skola måsar till att plocka skräp! Stans gator är fulla av pappersskräp, plastskräp och cigarettfimpar. Man kan säkert lära måsarna att plocka upp skräp från marken och flyga med det till Mise-återvinningscentralen.

Vid Mise-återvinningscentralen finns det sedan personal som har fått träning i mås-tämjning och byter skräpet som måsarna kommer med till brödsmulor. Man betalar exempelvis en brödsmula mot en cigarettfimp och ett korvemballage mot tre brödsmulor. Brödet är förstås av gammalt datum för att skära ner kostnader, men man behöver ju inte informera arbetstagarna om allt.

Måsarna skulle jobba ivrigt, få känsla av att lyckas i livet och skulle sluta med att röva i matsäckar och glassbollar!”
Översättning med viss modifikation av Olli Lehtinens, Helsingfors, insändare i HS med hänvisning till Mariehamns måsproblem:
Rauli Lehtinen
stadsfullmäktigeledamot, motionär på måsproblemet