DELA

En framtidsvision

Mariehamn kan inte bara spara. Vi måste ha en vision kring hur vi vill att människor skall trivas i vår stad. För att utveckla staden måste vi tänka kreativt. Just därför är bevarandet av de k-märkta husen så viktigt. Rivs dessa byggnader kan de inte återskapas. Därför måste de bibehållas och stödjas för att stadens kulturarv och internationella image skall bevaras och berikas.

Byggnaderna gör Mariehamns centrum unikt och bidrar till stadens charm och stämning. Vi borde ta till vara det vi har och utveckla ett centrum som består av småskalig verksamhet där miljön och evenemangen lockar till sig kunder och turister. Vi skall erbjuda allt utöver det man inte finner i vanliga köpcentra. Genom bra stadsplanering kan vi skapa förutsättningarna för företagare och näringsidkare. Här har de k-märkta husen en central roll där vi utvecklar en egen nisch utan skyskrapor.

Jomala har valt att skapa ett stort köpcentrum som i princip kan expandera hur mycket som helst, ett så kallat ”green field”. I Jomala kommer vi säkert inom en snar framtid att kunna hitta allt från stora kedjebutiker, snabbmats-restauranger, biografer och spelcenter. Mariehamns situation är helt annorlunda. Mariehamn är i första hand en förvaltnings- och turiststad ett trevligt centrum där vi tillbringar lördagsförmiddagarna. Här träffar vi bekanta, går på kaffe och shoppar medan barnen leker eller äter glass på gågatan.
Sara Kemetter (S)