DELA

En evakueringstrappa är ett måste

Nu har Finströms fullmäktige beslutat om att det inte skall byggas någon evakueringstrappa i Ålands idrottscenters simhall – i nuläget – om jag förstått uppgifterna i media rätt.
Men enligt uppgifter i tidningen Åland beslutade man att se vidare på ärendet och kanske kunna bygga en trappa till följande sommar då Öspelen hålls på Åland.
Detta är ett viktigt beslut som är av stor regional betydelse.

I förra veckan fick jag förfrågan från Gotland om hjälp att hitta stugby som skulle kunna ta emot ca 20 personer som skall följa med ö-spelen i simning. De vill gärna bo på norra Åland och ha nära till Godby och tävlingarna där.
Om nu ö-spelen skulle flyttas Mariehamn så finns det en stor risk att de söker ett boende närmare Mariehamn. Därför hoppas jag verkligen att Finströms kommun omprövar sitt beslut om att inte bygga evakueringstrappa.
Vågar man arrangera simtävlingar i Godby där man bara kan använda 1/3 del av läktaren och 2/3 delar är avstängd med ett rep.

I en intervju sades det, att det är ju inte så många tävlingar som det kommer så mycket publik till.
Men deltagare och ledare sitter ju också på läktaren. I Vikingsimmet som arrangerades nu i oktober var 115 simmare anmälda från nio olika föreningar. Därtill var det ledare och föräldrar.
Så på den tävlingen skulle inte alla ha rymts på läktaren samtidigt.
Godby simhall har fler fördelar som tävlingsbassäng jämfört med Mariebad, och en av dem är läktaren. Men om inte hela läktaren kan användas förläggs de flesta tävlingar till Mariehamn.

Men varför är det viktigt att ha simtävlingar? Det ger kanske inte så mycket pengar till anläggningen just då.
Simtävlingar lockar hit olika simföreningar från Sverige och Finland, och får de ett gott intryck av anläggningen, så kommer de gärna tillbaka på träningsläger, som i sin tur ger inkomst till både anläggningen och olika näringsidkare där simhallen ligger.
Så beslutet om en evakueringstrappa rymmer inte bara kostnader för att bygga trappan utan det är mycket mer än så.
Därför hoppas jag att de förtroendevalda i Finström inser att bygget av en evakueringstrappa är tyvärr ett måste, för att kunna använda simhallen maximalt.

Göte Winé ( s )