DELA

En arbetares syn på strejken

Jag måste säga att jag blir bestört över hur Tehy ser på sig själva och sättet de utför det på. Efter att ha läst en del insändare i våra tidningar och på diverse forum på nätet så blir jag i det närmaste mörkrädd. Att lika arbete skall ha samma lön är en given sak, så där vill jag inte argumentera emot men, när en redan ”i mina ögon” välbetald yrkesgrupp går i strejk och börjar jämföra sig med andra yrkesgrupper där uppgifter och ansvar är helt olika så är det inte mera lika lön för lika arbete.
Att jämföra högskolepoäng är så fel, är inte det ett system för att kunna välja nya kurser och inriktningar för fortsatta studier, inte är det någon lönestege på något sätt.

det sätt Tehy jämför så får jag stora liknelser med det forna Sovjetunionen där man hade lika lön oavsett arbete. Visst, det systemet gagnar oss som faktiskt är lågavlönade, och vi är många trots att Tehy verkar leva i tron att de står lägst på stegen. En grundlön på omkring 2500€ är inte dålig, med tillägg så kommer de ytterligare högre. Man skall inte heller glömma Ålandstillägget och om de har kvar sin extra semestervecka samt Självstyrelsedagen.

Att säga, men vi jobbar helg, jul med mera spelar ingen större roll, då många andra människor också arbetar samma tider och dagar för betydligt mycket mindre lön. Att säga att vi inte har råd att svänga våra lurviga med de låga lönerna är skrämmande, även vi andra har hyra, mat, dagisavgifter, bil med mera att betala varje månad och många av oss betalar samma dagisavgift som er.

Även ni hade ett val när ni valde yrke, ni har nog insyn i att ni arbetar helger och nätter, ni har nog en aning om vad yrket kommer att ge i pengar. Idag har människor kontroll på sådant.
Att säga att det blir inte ny personal verkar inte helt korrekt om det stämmer att det var över 70 sökande till 20 skolplatser.
Vid den förra strejken sade ni att alla skulle flytta och jobba i Sverige eller Norge för där var lönerna så höga, blev det så?

Skulle mer kunna förstå om ni strejkade för att det skulle anställas fler då många annars klagar på mycket övertid, tidspress etc.
Vården blir inte bättre av högre lön om personalen är slutkörd.
Idag lever vi i ett samhälle där vi får jobba hårdare och längre, där vi ständigt lever med hot om nedskärningar och inbesparingar. Hela Finlands ekonomi går dåligt och då kommer ni med era otroliga krav. Många av oss är glada över att vi har ett arbete och tak över huvudet.

Vill ge en annan reflektion från en lågavlönad med arbetstid båda kvällar, helger och högtider till en ersättning som närmelsevis inte kommer upp i era nivåer, och ja ni har er skolgång samt ansvar och det är just därför ni har den höga lön ni har. Skämmas skall ni som sätter vårt samhälle i fara!
En vanlig arbetande
familjefar som är lågavlönad