DELA

Elkonvertering är coolt!

Vi ålänningar kör ofta bil. Bensinen blir dyrare, och är miljöfarligt. Detta vet vi, va? På Åland finns idag ca 20 000 personbilar. Köper alla nya miljöbilar, vart ska då de gamla bilarna ta vägen?
Är det en miljövinst att en bensindriven bil endast byter ägare? Hur mycket resurser krävs det för att tillverka en ny miljöbil? Lösningen på dessa dilemman är konvertering av egen bil till en elbil/biogasbil.

Båda konverteringar innebär rent tekniskt en ganska enkel procedur, och kan ofta göras på en dag. Att konvertera till biogas kostar från 3000 euro, och konvertering till elbil kostar fr 6000 euro. Jämför det med en ny elbil, som sällan kostar under 30 000 euro. Begränsningar: bilen behöver ha ganska lågt luftmotstånd, gärna väga lite och vara relativt enkel att skruva på etc.
Ett stort bagageutrymme är fördelaktigt. Men den största utmaningen ligger i byråkratin. Och i hur/vem s om skall konvertera för att säkerställa säkerheten.

För fem år sedan var jag volontär på ett ekologiskt jordbruk i Amazonas, Ecuador. De hade själva byggt om en Jeep Land Rover från 1970 som drevs på 90% biogas. På gården fanns ett lokalt biogasverk, som vi alla på ett naturligt sätt bidrog till. Jeepen klarade leriga, vattniga djungelvägar utan problem. Tänk vad skitenkelt –bokstavligt talat, det kan vara att bli grön! Jag stöder såklart inköp av nya elbilar också. Men detta är ett intressant, resurssnålt, effektivt och enkelt komplement som kan skynda på en miljövänligare och tystare trafik.
Karolina Gottberg (Åf)
Lt 101