DELA

Elever uthängda inför den moraliska pöbeln

Angående julfesten i Övernäs högstadieskola:
Uppståndelsen kring den aktuella händelsen har fått smått groteska proportioner. Oberoende om lärarna/ledarna utpekas som ansvariga hamnar eleverna i kläm – det är ju de som gjort fel genom att spegla/driva med fenomen som de översköljs med i sin vardag. Eleverna känner sig missförstådda, påhoppade och uthängda inför den moraliska pöbeln, initierad av en självutnämnd moralpredikant med minst sagt vacklande etisk bakgrund.

Även om de uppmärksammade inslagen endast utgjorde en liten del av hela julfestprogrammet borde givetvis innehållet ha diskuteras mer ingående innan det visades. Och det görs med all säkerhet i fortsättningen. Men i tider då världen manifesterar för ohämmad satir bör även det moraliska etablissemanget och media bemöta unga människors kreativa försök till parodi på sin omvärld bemötas med en gnutta större pedagogisk insikt.
Att låta den stora moralpiskan dansa är ett effektivt sätt att kväva ungdomarnas behov och rätt att ventilera känslor och intryck av den verklighet de lever i.
Ove Andersson,
pappa