DELA

Dumt byta ut Johan Ehn

Som alla politiskt intresserade redan vet, är det inte ofta regeringen Sjögren (lib) lyckas med saker och ting. Bilden av en alltför okunnig och omogen ministär blir allt starkare och frågan är hur Åland ska klara två år till med detta låg begåvade gäng vid makten.

Den stora frågan för stunden är om regeringsblocket även tänker ställa till för Åland genom att mitt i valperioden byta talman. Tydligen har moderaterna en egen överenskommelse om att talmansposten ska få en ny innehavare i november. Sedan när har Ålands viktigaste politiska ämbete blivit en intern handelsvara för ett parti?

Det förefaller som i princip alla är jättenöjda med hur Johan Ehn skött talmansjobbet. Från centerhåll har jag fått denna uppfattning bekräftad. Ehn har lagt ner mycket jobb för att bl.a. skapa en enighet i arbetet med ny självstyrelselag. Ehn har dessutom yttersta goda kontakter till presidenten.

Har Åland råd att chansa med en oprövad kraft på talmansposten med tanke på nya självstyrelselagen och alla säkerhetspolitiska utmaningar? Svaret är förstås nej. Enligt mig vore det direkt dumt att byta ut Johan Ehn och därmed sätta en stark politisk kraft på avbytarbänken..

Det interna moderata maktspelet måste få en annan lösning om Gun-Mari Lindholms person är värd nya uppoffringar. MSÅ sitter ju bl.a. på två ministerposter om inte annat duger.

Leif Hagberg (C)