DELA

Djupare förståelse för substansberoende

Diagnos: skadligt bruk och beroende av olika substanser. Det är en sjukdom. Vilken annan svår sjukdom kräver att patienten måste godkänna 31 punkter, acceptera mycket begränsade öppettider på vardagar, samt stängt på helger? Helger tar psykavdelningen över, under mycket kort tid. Vad jag pratar om är utdelning av narkotiska mediciner för substitutionsvård. Om du av någon anledning med kort varsel märker att du ej hinner till din bokade tid, så har du svårt att få kontakt med utdelarna, med tur så hinner du dit, är de förstående så får du din dagliga dos. Men det kan lika väl hända att du blir utan.

Ett LARO som ej fungerar, en brist mellan enheter, samt en inbiten SUD(substansberoende)-patient bör ha lika rätt till proffsvård och bemötande, som alla andra patientgrupper. Det är ofta gnäll om knarkare, det är ingen solskensgrupp att tillhöra, det vet de flesta. Om vi ska få ett fungerande LARO, så behövs en djupare förståelse för hur denna patientgrupp kämpar, vare sig de är på gatan eller i substitutionsvård. Det finns ett gäng potentiella patienter som vill bli kvitt sitt beroende och dess kringeffekter, men de avstår, livrädda för LARO.

Visst kan man gå till beroendemottagningen i stan, pissa i en burk, spotta i ett rör, få svar på droganalys, men, de svaren stannar i stan, varför?

BETTIS