DELA

Disney gjorde rätt när de klippte

I fredags kunde man läsa i flera nyhetsmedier att Disney har beslutat att klippa i filmen ”Tomtens verkstad” från 1932. Det är en ett par sekunder som ryker, och med det tre leksakskaraktärer. Varför? Jo, för att Disney inte längre kan stå för vad de representerar. Paus för applåder.

Men det finns en oförståelsen varför man plockar bort de har tre karaktärerna som verkar vara allmän. I alla fall i Sverige, och så och på Åland. Vilket jag finner om inte lite skrämmande. Oförståelsen att sedan 1930-talet när tomtens verkstads produceras har värderingarna förändras. Att även om vi inte känner igen nidbilderna blackface, pickaninny eller av en jude så gjorde dom det då. Att de skildringarna fortfarande har en milt sagt negativ laddning. Oföreståelsen att 80 år med den är versionen får vara tillräckligt, och att Disney sålunda klipper i filmen.

Den oförståelsen skrämmer mig. Dels för att folk inte verkar känna igen intolerans när det bokstavligt talar marscherar fram framför en. Även när det förklaras varför det är fel att visa dessa odiskutabla nidbilder. Även om alla facebook-användare som klickar gilla på diverse stödgrupper enkelt skulle kunna söka redan på vad för något det är som klipps bort. Dels för att det påstås finnas en PK-maffia bakom det här, som vill likrikta kulturen och individen. Att det inte längre är skribenter på avpixlat som skyller på densamma maffia. Att arbetet att höja toleransen ses som överdrivet och överflödigt. Det skrämmer mig att människor inte verkar ha perspektiv.

Vad jag istället hör är påståenden att det skulle vara racistiskt. Någon annan säger att det nästa som klipps bort är väl Tomten. Han är ju tjock, det får man inte vara på TV. Inte ens de färgade och judarna är ju upprörda över det här! fyller en tredje in med. Men jag har ju aldrig upplevt det här som rasistiskt, och då har jag sett Kalle Ankas jul i ett halvsekel. Avslutar någons Farfar. Men det handlar inte om att plocka bort färgade, blonda och judar ur filmen. Det kan inte kallas rasism. Det är inte överdrivet PK. Och bara för att du inte upplever det som kränkande så betyder det inte att den andre upplever det som kränkande.

Det handlar om att plocka bort rasisistiska intoleranta nidbilder av färgade, blonda och judar ur filmen. Läs den meningen igen ” …  rasisistiska, intoleranta nidbilder … ” Det handlar om att ta bort det dåliga för att sedan kunna sätta in det igen i en mera positiv utformning. Det är inte överdrivet, det är nödvändigt, och gudarna ska vet att det är något som borde gjorts i förrgår.

Klipp mera Disney, eller ännu bättre: Gör en nyversion, utan all intolerans.
God Jul och Gott Nytt år.
Michael Jansson