DELA

Digitala Agendan – Turism

Är vi med på tåget?
Åland har en unik skärgård, levande och inte överexploaterad, mycket tack vare den åländska hembygdsrätten.

Vår turism. Vi har vikande siffror när det gäller antal besök från turister. Orsakerna till det kan säkert hittas i en mängd olika faktorer som standarder på stugor, aktiviteter och att vi har dåliga valutakurser m.m. Om man tittar ur ett IT perspektiv så finns det en hel del aspekter som kan förklara nedgången.

Skärgårdsbokningen. En av de saker som köps allra mest på nätet är resor. Varför? Jo det är bekvämt att kunna planera sina resa hemma i soffan. Visserligen har Destination Åland kommit igång och börjat kunna erbjuda en enkel och smidig bokningstjänst. MEN det som saknas är att kunna boka en vistelse i vår skärgård. Idag får man ett pdf- dokument där man skall försöka lista ut var stugbyn är belägen, så att man h oppar av vid rätt ställe.
Bokningsystemet idag är inte integrerat mot stugorna och inte överhuvudtaget gjort för att serva och locka hit mera turister.

Turisters resebeteende. En undersökning som skyscanners gjort bland 800 resenärer visar bland annat att ”Nära hälften (41 procent) anger att de använder sociala medier och appar för att välja restaurang, strand eller bar under resans gång.”
Vårt problem är att det är svindyrt och krångligt att surfa, om man inte har ett finländskt abonnemang. Det finns få ställen med gratis WiFi på Åland. Så de som skulle erbjuda det, skulle garanterat locka till sig surftörstande turister!
I asien på vissa orter har nästans varje butik en stor facebook logo i sina skyltfönster för att visa åt sina kunder att de har en närvaro där.

Sociala Medier och strategier. Vi har ett antal turistaktörer som kommit igång med facebook sidor som t.ex Silverskär, Havsvidden, Skördefesten, Visit Åland och Destinationåland. Vackert så!
Vi har en sprillans ny turismstrategi som är gjord av Graffman. De gjorde ett kanonjobb med Gotland för ca. 10 år sedan. Den ser ut att vara gjord enligt konstens alla regler, men inte ett ord om det nya beteende som sociala medier har medfört i resebranschen. Kanske inte helt överraskande när strategins huvudman Johan Graffmans närvaro där, sträcker sig till 12 facebook vänner och 1 LinkedIn kontakt  … 
I Sverige finns idag över 4 miljoner facebook användare, närmare 800 milj i världen. Det som köps mest på nätet är resor … 
Mats Adamczak (Lib)