DELA

Det går inte att drömma sig bort från problemen

24 konkreta punkter för en offentlig ekonomi i balans och för ett rationellt och ansvarsfullt nyttjande av dina skattepengar. Formande av ett samhälle där det lönar sig att arbeta och studera, där entreprenörsandan främjas, där valfriheten ökar, där den offentliga sektorns omfång minskar till förmån för privata alternativ. Åtgärder för att även i morgon ge ålänningarna den välfärd som alla är i behov av och där den privata äganderätten ger bättre möjligheter till grön utveckling. Punkterna lades fram under veckans budgetdebatt i en liberal motion kring ekonomi och tillväxt, som ett tydligt alternativ till dagens förda politik. Nu finns varken tid eller orsak att vänta längre.

Åländska politiker ska absolut inte skuldsätta ålänningarna på grund av bristande ledarskap och en rödgrön ekonomisk politik fylld med för mycket svammel och flum. 2000-talets åländska politik har med få undantag mer och mer gått till vänster och det syns tydligt i tillväxtproblematiken, den offentliga sektorns omfång, långtidsarbetslöshet, höjda skattenivåer och som grädde på moset, en välfärdskärna som snart inte kan finansieras utan banklån.

Nu väntar några veckors behandling av budgetförslag 2022 i finans- och näringsutskottet. Förhoppningsvis kan det till formen bli mindre av ett traditionellt budgetbetänkande och mer av ett styrdokument med nödvändiga åtgärder.

JOHN HOLMBERG