DELA

Det går att bevara träd

Som Finströmare skulle man väl inte lägga sig i debatten om träden och allén vid Jomala kyrka. Men det som förvånar och får mej att ta till pennan är att det tycks bara finnas två förslag; stå kvar eller fälla.

Att det händer olyckor med fallande grenar betyder inte att ett träd är dåligt, utan trädet är inte skötta som det skall.

Beskär man träden regelbundet händer inga sådana olyckor.

Alla vassa vinklar i träden spjälker förr eller senare fast de är friska. Sågar man ut alla vassa vinklar får trädet ett nytt utseende, med en glesare krona och kvistar som står pall för blåsväder.

Jag var med i min ungdom och beskar träden vid Finströms kyrka, det var ett smärre äventyr. Då fick man klättra upp i trädkronorna med en såg i handen trädgårdsonsulent Carlsteth stod på marken och pekade vad man skulle såga bort. Det sades då att det var ”på guds försyn” som vi klättrade, det kanske ligger en viss sanning i de, men men det gick bra träden blev beskurna efter konstens alla regler. Nu finns det en uppsjö av elverktyg för det ändamålet och smidiga liftar, så en beskärning kunde vara ett förslag utöver det radikala tänkesätt som nu tycks råda.

ROGER FAGERHOLM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp