DELA

Det finns tydligen gasbilsförnekare

Det finns 9 gasbilar på Åland trots att detta förnekas i energi- och klimatstrategin. Det finns tydligen gasbilsförnekare.

Den finska regeringen försöker stöda både elbilar och gasbilar via elladdningsstationer och gasstationer. Den ger skrotningsstöd vid köp av elbil ELLER gasbil.

För att stöda övergången från fossilbilar, så ger man ett stöd om 1000 euro för en konvertering från fossilbil till gasbil. I en finansmotion föreslog jag att LR skulle understöda konverteringen med 1.500 euro.

Jag har uppfattat det som att det framför allt är socialdemokraterna, som i solidaritet med sin minister stöder elbilarna som den framtida räddningen på Ålands bilpolitik – även om jag har lite svårt att förstå hur ni kan göra det av traditionella socialdemokratiska orsaker.

För en tid sedan hittade jag en intressant artikel på Aftonbladet. Det är väl en godkänd källa för er socialdemokrater? Sidan hette special. Aftonbladet.se. Artikeln hette blodsbatterier och handlar om koboltindustrin i världen i allmänhet – och i Kongo och i Kina i synnerhet. Där finns text och filmer.

Jag hoppas att ni socialdemokrater, som stöder elbilspolitiken tittar igenom den sidan i lugn och ro. Där kan ni följa med ner i en gruvgång i Kongo via en film. Den är som en brunn, 30 meter djup. Det finns inga stegar eller rep. Man har inga hjälmar. Vi kan se hur en man går ner genom att kliva längs kanterna.

Det sägs att man faller bara en gång där.

Ni kan även följa med till sjukhuset där en som fallit berättar för Aftonbladet om sin situation.

Ni kan också läsa mer om hur barnen har det i dessa gruvor. Nu minns jag inte om de var 20.000, 40.000 eller 60.000, så det är bäst att jag hänvisar till artikeln så att ni inte beskyller mig för fake-news.

Hur många som dör årligen framkommer indirekt. Nå alla dödsfall anmäls inte eftersom det blir mycket papperarbete då.

Hälften av världens kobolt finns i Kongo. I alla elbatterier finns kobolt. Också i smartphones, men bilbatterierna är mycket, mycket tyngre.

Batterierna tillverkas sen i Kina. Det klagas ibland på att svenska multinationella bolag inom klädindustrin och inredningsindustrin utnyttjar billig arbetskraft i Kina. Så ni kan nog ana er till vad ni får läsa om. Där kunde ni kanske använda er av en klassanalys.

Dessa kinesiska bolag hävdar att de enbart köper upp kobolt som plocktas upp av vuxna med rimliga löner, men detta är inte hela sanningen. De köper nämligen också koboltstenar på de lokala marknaderna. Där finns aldrig ett certifikat som berättar om ursprung. Det är enbart vikt och kobolt som avgör priset.

Om gruvarbetaren ännu lever eller om han ens hann få sin lön har de ingen aning om. Så ser verkligheten ut i Kongo.

Så bästa socialdemokrater. Om ni tar er tid att läsa denna artikel och titta på dessa filmer, så tror jag att det är få av er som ser elbilen som det enda och det bästa alternativet för Ålands bilpolitik.

Men om ni fortfarande ser elbilen som den enda och sanna vägen, så ska ni googla på litium, Bolivia och miljö.

Litium behövs också i elbatterier. Mycket finns i Bolivia. Hälften av världens kända reserver. Och miljön är väl också en viktig del i er politik? Eller hur?

Jag tror och jag hoppas att det sen inte lägre finns en enda socialdemokrat, som ser elbilen som det enda och det bästa alternativet för Åland.

Nej föresten. Jag skäms nästan för det, men innerst inne hoppas jag ändå att det kunde finnas en enda socialdemokrat, som kunde tala för elbilar i Lagtinget.

För då kunde jag faktiskt få hålla ett anförande om ”allas lika värde” som vissa säger.

Ålänningarnas lika värde med de kongolesiska barnarbetarna i koboltgruvorna.

Ålänningarnas lika värde med de kinesiska arbetarna i elbatterifabrikerna.

Och ålänningarnas och den åländska miljöns lika värde med befolkningen och miljön i Bolivia.

Det är faktiskt ett anförande som jag ser fram emot.

Så låt en En av er stå kvar på barrikaderna. Eller åtminstone nån, som sitter i ert knä.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI