DELA

Det finns ingen urbefolkning

Denna insändare bygger på det tal jag höll på första maj, det handlade mycket om inkluderande av människor istället för att försöka skapa motsättningar, men en del av det spenderade jag på de såkallade Ålandsvännerna. Har ändrat lite så det ser bättre ut i skrift.
Som socialdemokrat står jag här framför er och säger att det är rätt att ta emot flyktingar. Det är det enda solidariska att göra.
I sin insändare den 27 april ställde de såkallade Ålandsvännerna fyra öppna frågor till lagtingsledamöterna.

Jag tänker svara på dem här.
Fråga a) Varför utreds ej invandringens bevisligen kommande negativa konsekvenser för urbefolkningen på Åland?
Förutom att termen ”urbefolkningen” är omöjlig att använda om Åland på grund av den långvariga genomströmningen av människor så är frågan i sig felaktig eftersom det inte finns några som helst bevis för negativa konsekvenser av invandring. Däremot VET vi att vi kommer att behöva 2000 nya arbetstagare inom vården de närmaste 20 åren, och det får vi inte utan invandring. Så det finns bevis för negativa konsekvenser UTAN invandring. Jag ser gärna deras bevis för motsatsen om de har dem.
Fråga b) var något svammel om en folkomröstning om Lagen om Invandring… problemet med detta är att det inte finns någon sådan lag… det var också här siffrorna 3000-5000 nämndes utan någon källhänvisning överhuvudtaget. Så den frågan går inte att besvara på annat sätt än att säga att den är obesvarbar.
Fråga c) Skall skattemedel användas till att avlöna lärare som undervisar i andra språk än svenskan? I så fall på vilka grunder?

Ja, det skall de. På samma grunder som alltid. Den åländska skolans läroplan. När jag gick i skola fick jag undervisning förutom i svenska också i engelska, finska och tyska. Med det lyckliga resultatet, för mig i alla fall, att jag kunnat resa runt och klarat mig i de flesta länder, hade lite svårt i Marocko eftersom jag inte talar franska eller arabiska. Men jag kan säga ”A salaam Aleikum”, vilket betyder ”Frid vare med dig” på arabiska och med det klarade jag mig långt.
Men det kanske är så att för Ålandsvännerna så är kunskap farligt… vi andra tycker att det är positivt att kunna säga ”Hej och tack för sällskapet” på fler språk än svenska.

Fråga d) Handlar om vem som skall få köpa mark på Åland.
Och, ja, flyttar någon hit, bor här i fem år, får hembygdsrätt och finskt medborgarskap, så är det bara att handla mark bäst man vill. Om man har råd och det finns någon till salu.
Vill Ålandsvännerna kanske att vi istället förstatligar all mark och delar ut till dem som gjort något välförtjänt? Skall vi hålla lotterier, eller skall det vara så att den som vill slår sig ner var som helst? De som vill och kan köpa mark på Åland skall få göra det

Men det är ju tydligt att dessa frågor och deras andra inte är så komplicerade. OM man inte VILL missförstå hur systemet fungerar förstås.
Jag ser fram emot deras nästa inlägg, och jag hoppas att det är lite bättre underbyggt än dessa frågor var.
Kamratliga hälsningar
Igge Holmberg
Lagtingsledamot.