DELA

Det finns en väg – Rederi Långnäs Ab

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) önskar strukturella förändringar för skärgårdstrafiken. Jag har lösningen. Varför inte lägga helheten under bolaget Långnäs hamn och skapa Rederi Långnäs Ab?

Mariehamns hamn är ett lysande exempel på hur väl bolagisering kan fungera. På kort tid har Mariehamns hamn byggt ut och reparerat nedgångna kajer och båtplatser utan att använda medel som är ämnade för skola och äldreomsorg.

Mariehamns hamn har idag en välfungerande trafik med stora fartyg som trafikerar många gånger om dagen. Bolaget har tillsammans med sina ägare utvecklat en helhet som gynnar hela Åland.

Bästa Lantråd, ta exempel av Mariehamn och driv en effektiv ägarpolicy. Lägg över landskapens alla hamnar samt skärgårdstrafiken till Långnäs hamn. Låt aktiebolagsformen sköta helhet. Bolaget kan ta lån, köpa nya färjor, reparera färjefästen samt fritt utveckla verksamheten. Bolagets styrelse skulle, utan direkt politiskt inflytande, se till att alla ålänningar, skärgårdsbor som övriga, kan röra sig ledigt på hela Åland både effektivt och smidigt.

SARA KEMETTER (S)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp