Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Det drar ihop sig till val

Den här gången tuffar valtåget vidare utan mig.

Jag har nu deltagit i landskapspolitiken i 24 år och i kommunpolitiken ännu längre och det är dags att kliva av och låta nya, unga krafter ta vid.

Det känns riktigt bra att lämna just nu, liberalerna går till val med en fantastiskt fin kandidatuppställning. Gamla beprövade, unga nya, ivrigt motiverade och kloka kandidater ställer upp och vill fortsätta arbetet för ett ännu bättre Åland, för ett liberalt, öppet och välkomnande Åland.

Liberalerna ställer upp människor med olika bakgrund och erfarenhet, med stor kunskap inom olika områden, vi har kandidater med kompetens att jobba politiskt för vårt gemensamma. Det lutar mot en jämställd lista i lagtingsvalet och kandidater utspridda över hela Åland, ungdomar och mer beprövade.

Så nu är det läge att lämna av och tänka på annat än politik.

Jag har gjort en otrolig resa inom politiken, jag har träffat så många trevliga människor och knutit vänskapsband som håller långt in i framtiden. Det har givit kraft att jobba med politik och stå ut med de mindre trevliga inslagen som också finns i det politiska arbetet.

Politiskt arbete är långsiktigt och tidvis känns det rätt trögt när det tar år att förverkliga olika projekt eller få igenom en lag. Men det är demokratins väsen, det måste få ta tid för att människor ska hinna med. Det måste få ta tid för att olika åsikter ska komma fram och vägas in i de gemensamma besluten.

Ändå konstaterar jag att många beslut har fattats och många projekt har förverkligats under mina år som politiker. I (oftast) gott samarbete med andra politiker från egna ledet och från andra grupper.

Så nu går jag från ett intressant och givande förhållande med politiken till en ny spännande, och garanterat lugnare tillvaro som pensionär, där är möjligheterna att utvecklas och växa många. Och tiden inte lika pressad. Så det ser jag fram emot.

VIVEKA ERIKSSON