DELA

Det blir dyrt att resa till Sverige

Det blir en dyr historia att åka till Sverige nu för tiden, med de nya kraven som svenska regeringen infört om att inresande skall uppvisa ett negativt coronatest för att få komma in i landet.

ÅHS utför nämligen inte sådana test, eller utfärdar intyg på negativa test, utan man hänvisas till privata medicinska mottagningar för detta. Enligt uppgift kostar test och intyg drygt 100 euro, vilket totalt blir ganska mycket för till exempel en barnfamilj, som önskar använda Sverige som transitland för sin utomlandsresa. Och självfallet avstår även pensionärer att besöka barn och barnbarn i Sverige, om man trots uppvisande av vaccinationsintyg även avkrävs intyg över ett negativt coronatest vid landstigning.

Fast att åka till Sverige ter sig inte så lockande i nuläget. Med över 12 000 döda i corona, en skenande smittspridning, och ett överhängande hot om att ”tredje vågen” snart är där, så föredrar man ju nog att stanna hemmavid, vaccinerad eller ej. Och de nya fall av covid som upptäcks på Åland är väl sannolikt importerade från just Sverige, och i några få fall från fastlandet eller något annat EU-land.

Och med de ganska få doser som ÅHS tilldelas månatligen, så lär det väl ta till hösten innan alla ålänningar är vaccinerade, så det blir nog att leva karantänliv ganska länge ännu. Förhoppningsvis så får ÅHS ordning på vaccinationsköerna innan sommaren i alla fall.

RUNA LISA JANSSON