DELA

Det blev så tomt när de flyttade

Åland vill gärna ha många turister, icke ålänningar, som besöker och vistas på ön. Vi tillför Åland en hel del och behövs.
Men varför ska det vara så svårt att få äga en markplätt på Åland?

Scenario: En svensk man gifter sig eller sammanbor med en åländsk kvinna. De bor i Sverige. Barnbarn kommer till världen. Farmor och sonens familj bor nära varandra. Farmor ser de små nästan varje dag. Lyckan är stor, framför allt för farmor.
Åren går och den åländska sonhustrun längtar naturligtvis till sina hemmarötter. Även maken och barnbarnen längtar till lugnet, den nästan obefintliga brottsligheten. Man är hemma utan att låsa sina dörrar med dubbla lås. Bilen får vara orörd på nätterna. Skolan har ett lugnt tempo och varm atmosfär. Familjen flyttar till Åland. Alla trivs utomordentligt, utom farmor.

Det blev så tomt. Nu ses man mer sällan. Barnbarnens mysiga avslutningar, uppvisningar, tävlingar och upptåg i dagis, skola och fotbollslag kan hon inte delta i längre. Det blir vid födelsedagar och större helger man ses. Inga spontana fikabesök, barnvakt och middagar.
Men varför ska det vara så svårt? Varför kan jag inte få äga en markplätt med liten sommarstuga på? Så att jag har ett eget krypin att komma till och vistas i? Jag längtar också till Åland. Där jag kan vara när jag vill och barnbarnen kan komma och gå. På lov, efter skolan eller en kväll mitt i veckan.

Varför måste jag fråga, planera, bo hos sonen – även om jag har världens bästa sonhustru – för att träffa mina nära? Jag behöver ingen stor tomt och ingen sjötomt. Jag kan bo i sommarstugan, där man nu får det!
Jo, det går bra om jag flyttar till Åland! Då får jag dispens att köpa/äga. Varför ska det vara så förbjudet och svårt? Från vem tar jag marken? Ingen. Varje ålänning äger 2-3 fastigheter. Och det finns mark så det räcker. Jo, visst, det blir ingen spekulation.

Snälla, ändra i er inställning. Ändra i lagen. Låt oss älskade turister slippa habrovinklar med aktieköp. Det passar heller inte alla. Jag måste försörja mig i Sverige.
Förslag: Tillåt icke ålänningar köpa/äga alternativt ge dispens till mark max 3000 kvadratmeter, ej sjötomt, utan krav på flyttning.
Att hyra sommarstuga år efter år på Åland kostar. Och standarden är ibland mycket låg. Det är svårt att finna bra stugor till rimliga hyreskostnader. Och sommarstugan får man visst bara arrendera 5 år!
Farmor som längtar