DELA

Det blåser kallt kallt väder ifrån sjön

Tack alla ni som har reagerat på Mariehamns socialdirektörs uttalanden om de hemlösa i vår stad. Det är skönt att det finns människor som har ett hjärta och inte sväljer denna nyliberala hållning som håller på att breda ut sig också här. Hon kanske får äta upp de när hon eller någon i hennes närhet själv faller igenom. Steget är inte så långt som man kan tro.
Av socialdirektörens uttalande kan man få den uppfattningen att hemlöshet är något man väljer och då följaktligen kan välja bort. Stå och titta sig i den spegel man inte har i det badrum som man förlorat och säga till sig själv;”banne mej nu måste du faktiskt skärpa dej gosse”….

Det är skandal att stadens högsta tjänsteman inom socialförvaltningen visar en sådan kallsinnig naivitet. Ty ja den är kall och den präglas av en oförmåga att sätta sig in i den drabbades situation. Om den hemlöse inte vill(läs kan)ta sig ur sitt missbruk så tvår man sina händer på socialförvaltningen och säger att man inget kan göra. Så skickar man över problemet på familjen,kompisen,hamnbetjäningen, polisen och/eller ambulansen och så vidare.

Om du inte kan sluta supa och härja så har du inte rätt till någon hjälp från socialen – då har du valt din situation själv! jag trodde man valde ett socialt arbete i första hand för att man var intresserad av att hjälpa människor som har det svårt och inte för att lusläsa paragraferna så att staden inte ska behöva ta något ansvar för de allra mest utsatta.
Drar man detta resonemang till sin spets så skulle en läkare kunna vägra någon vård om denne inte slutat röka eller bantat som överenskommet! ”Patienten har ju valt sina besvär själv.”

Jag skäms över att vara mariehamnare idag. Jag som varit så stolt över det åländska samhällets mänsklighet. Jag vill inte ha det som i Stockholm där människor sover på kartongark på gatorna mitt i vintern! Jag tycker att socialdirektören ska lämna sin tjänst till någon som bryr sig om de svaga och utsatta, någon som inte kommer att lämna någon sten orörd för att ge alla den hjälp de behöver.
Rigmor Tillema