DELA

Det är flyktingpolitiken vi är emot

Det ”parti” som Åland nu begåvas med är kritiskt mot den aktuella flyktingpolitiken, inte främlingsfientligt, vilket Nina Smeds hävdar. ”Partiet” skapas som en motreaktion mot de etablerade partiernas flyktingpolitik. Men vi har ingenting emot flyktingar, som individer. Det är politiken att ta emot flyktingar från vissa specifika högriskländer, som vi är emot.

Inför varje val får vi höra att Åland är världens bästa ställe att bo på. Lite överdrivet, kan det tyckas om man bott på många ställen. Men låt så vara. Men om man då politiskt vill att Åland skall förbli så som det är, alltså utan flyktingar från högriskländer, ja då kallas man plötsligt ”främlingsfientlig”.

Kanske Ålandsälskare eller Åländsk Demokrati, kunde passa bättre?

Du skriver i din ledare att jag bor i Portugal. Jag har också bott i Frankrike och på finska fastlandet och i Sverige. Sammanlagt under nästan halva mitt liv. Och frivilligt. Det kanske visar kanske att jag personligen knappast är främlingsfientlig. Snarare nyfiken på främlingar.

Det ger även många erfarenheter. Mitt personliga intresse är ju att bredda ”partiet” mot ekonomi. Det talades ju om ”budget i balans” i början av denna valperiod, och avslutades med ett bokslut med många engångsposter, för att till synes nå balans. Där behövs en förändring så att Åland, med kanske Europas största offentliga sektor, sett till andelen, inte blir ett nytt Grekland eller Portugal. Bättre med små åtgärder i tid, än stora när det gått för långt.

Visst skapade utskicket reaktioner. Det ska väl en debatt göra? Det mesta av den negativa reaktionen skedde ju öppet, men jag har ju personligen fått drygt 200 positiva reaktioner, alltifrån SMS, telefonsamtal, insändare, Fb-meddelanden osv. Men detta syns ju inte öppet.

Må vara att det krävs skinn på näsan för att skriva en insändare om flyktingpolitiken – eller ett avstånd på 3.000 km. Det krävs kanske också skinn på näsan för att ställa upp i ett val. Lite märkligt. Borde inte alla kunna ställa upp i en demokrati?

Stephan Toivonen