DELA

Det är dags att vakna nu, John Holmberg!

Inställningen till husbilsturism på Åland upphör inte att förvåna! Med anledning av detta och notisen att ”600 husbilar årligen parkerar gratis” i NÅ 1/3-19, vill vi gärna klarlägga vissa fakta.

Campingturismen har förändrats de senaste åren – husbilsägarna blir allt fler och därmed har också rörligheten ökat. Många är de som i stället för att bo på campingplatser väljer att söka upp ställplatser eller ”fricampa”. Detta betyder inte att dessa resenärer inte vill betala för sig. De vill helt enkelt övernatta på annat sätt och har inte något behov av campingarnas utbud. De vill parkera centralt för att enkelt kunna ta del av det utbud som finns i närheten (affärer, caféer, restauranger, kulturella aktiviteter, sevärdheter för att bara nämna några). Självklart genererar detta intäkter för samhället!

Husbilismen har ökat i så snabb takt att många länder inte riktigt har hängt med i utvecklingen. Bland annat i Sverige och i synnerhet i Danmark, som tidigare mestadels har besökts av husvagnsturister och stughyrare, rustas det nu för fullt med alternativa övernattningsmöjligheter för husbilar såsom ställplatser och husbilsparkeringar. En del av dessa är gratis eller har fri parkering en begränsad tid. Husbilsresenärerna betalar gärna för sig och vill gärna bli välkomnade av skyltar som upplyser om var parkering finns tillgänglig.

En ställplats behöver inte vara komplicerad – den kan bestå av allt från en parkeringsautomat med avgift upp till ex vis tre dygn till en mer serviceutrustad plats med elstolpar, servicestationer för tömning och vattenfyllning eller wc- och duschmöjligheter. På kontinenten är det mycket vanligt med mindre automater som ombesörjer el-, vatten- och tömningsbehovet. Många ställplatser har bommar för in- och utfart. Vid parkeringsplatser där man inte vill ha husbilar, finns det bommar på ”bilhöjd” alternativt skyltar som förbjuder husbilsparkering.

Som exempel på olika mycket centrala ställplatser kan nämnas Tantolunden vid Ringvägen på Söder i Stockholm, där man effektivt har utnyttjat en liten grusyta för 14 husbilar. Genom att placera ut en liten barack på platsen erbjuds WC- och duschmöjligheter samt vattenpåfyllning. Denna ställplats är mycket välbesökt året om av husbilar från hela Europa. På Långholmen i centrala Stockholm utnyttjas ett båtvarv för fritidsbåtar som ställplats under sommarmånaderna, vilket förstås genererar intäkter. I Nyköping har staden ordnat med en parkering centralt i hamnen – i detta fall gratis – just för husbilar, för att man har förstått att en inbjudande gest lockar turister till centrum vilket innebär intäkter.

Är det inte just detta man ideligen funderar över – hur vi skall få fler turister till Åland även under lågsäsong? Självklart behövs campingplatser för många husbilsresenärer föredrar detta alternativet, men det ena behöver inte utesluta det andra. Om säsongen dessutom förlängs och utbudet breddas skulle det öka husbilsturismen eftersom dessa åker en mycket stor del av året. Det vore väl tråkigt om Åland skulle få dåligt rykte som husbilsmål? Då riskerar vi att tappa en stadigt ökande ström av husbilsresenärer och det vill vi väl inte? Dags att tänka utanför boxen!

EVA OCH GUNDER ERIKSSON