DELA

Det är dags att hitta tillbaka till växtriket

När en grupp diabetessjuka överviktiga aboriginer av en forskare tvingas ut i bushen för att leva traditionellt förbättras deras hälsa dramatiskt på bara sju veckor. Vår västerländska kost håller på att ta livet av oss,

Det har vi provat i ett par hundra år nu och resultatet är bara en ständigt växande ohälsa.

Mycket som handlar om näring är osäkert och svävande men bör inte fördunkla sanningen av att många av de kroniska sjukdomarna som tar livet av oss, härstammar från vår diet. Industrialiseringen av maten och förädlade spannmålsprodukter och naturligtvis alla kemikalier vid både växtodling och djuruppfödning har inte gjort det bättre för människan.

Det finns ett stort utbud av billiga kalorier så som socker och fett, i stället för grönsaker frukt och naturliga spannmål.

Vi luras att äta produkter som är både onyttiga och farliga för oss. Reklamen är en stor bov i dramat. Det är lite skrämmande att många vanliga familjer inte använder grönsaker till den dagliga måltiden.

Det har pratats mycket om hur viktigt det är med grönsaker och frukt. Men människorna nås inte av detta, utan de nås dagligen och stundligen av onyttig mat.

Samhället borde på något sätt se till att detta kunde komma på tallriken genom att subventionera grönsaker och frukt. Det är klart att det är en kostnad och alla har faktiskt inte råd att äta sunt. Då blir detta en stor klassfråga.

För som det är sagt att ett äpple om dagen håller doktorn borta ifrån magen.

Bo Grapenskog