DELA

Den liberala värdegrunden. Hursa?

Den liberala lagtingsgruppen talar om hur viktig värdegrunden är för dem. De säger sig vara oroade för påhopp och kränkningar. Man talar om jämlikhet/människors lika värde samt klimat- och miljöfrågor. Om någon orkat läsa såhär långt har ni noterat, att Liberalerna bara uttrycker sig abstrakt – vad är det man menar på riktigt?

Vilka konkreta jämlikhetsfrågor är det liberalerna avser? Vilka konkreta klimat- och miljöfrågor? Den sittande landskapsregeringen under ledning av Liberalerna har tydligt visat att konkret jämställdhetsarbete inte är intressant. Annars skulle man väl inte ha begravt Bert Häggbloms och Lasse Häggbloms lagmotion om att få slut på snuttanställningarna inom den kvinnodominerade arbetsplatsen ÅHS? När det gäller konkreta klimat- och miljöfrågor har man underlåtit att ställa större krav på jordbruket samtidigt som man låtit bli att hjälpa fiskodlingsbranschen med ett mycket intressant och miljöförbättrande projekt med musselodling.

Värdegrunden för den liberala lagtingsgruppen verkar vara mest tomt prat när vi undersöker konkreta frågor.

De blå liberalerna bekänner dock färg (röd) genom att under en lång tid samregera med Socialdemokraterna. I S-lagtingsgruppen ingick lagtingsmannen Igge Holmberg. Han har också gjort sitt bästa att i egenskap av valförlorare svärta ner Ob som i motsats till S gjort ett bra val. Den liberala lagtingsgruppen verkar tyvärr haka på – trots att man inte gillar påhopp och kränkningar.

Väljarna har givit sin dom och nu måste det ändå pekas finger åt andra. Igge har en AK-47 (världens vanligaste automatvapen) tatuerad på sin arm. Folkets röst tror jag han kallade vapnet i sociala media. Prinsessan Estelle kallar han dock för parasit. Han har gjort drogliberala uttalanden.

På sin bil har han haft en dekal där det står: Vissa människor lever bara för att det är olagligt att döda dem. Vilka slutsatser skulle väljarna fått dra om Igge blivit avbildad med sin AK-47 och sin bildekal på valvakan?

Vilka slutsatser skall vi dra beträffande de liberala värdegrundsfrågorna egentligen? Dubbelmoral är ett ord som infinner sig.

Inom obundna blev vi valvinnare. Jag tycker nu att vi borde få arbetsro och låta folk bedöma oss utgående från våra handlingar och inte utgående från lösryckta sammanhang och grundlösa anklagelser.

Det är obegripligt hur man från liberalt håll – och med deras påstådda värdegrunder – kunnat sitta i en regering med S trots att i S-lagtingsgrupp funnits en lagtingsledamot med Igge Holmbergs värdegrund. Samtidigt säger man sig inte kunna sitta i en regering med obundna där en nyvald lagtingsledamot uttryckt tvivel huruvida den svenska invandrings- och integrationspolitiken varit lyckad.

MARCUS MÅTAR (OB)

LAGTINGSLEDAMOT

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Det säger väl egentligen allt när Marcus Måtar inte ens försöker försvara sin egen kandidat utan istället attackerar liberaler och socialdemokrater. Mina gamla saker har stötts och blötts så många gånger att jag inte orkar ta det en gång till.

Däremot konstaterar jag att om man inte är rasist eller umgåtts i dessa kretsar så använder man inte ord som ”välfärdsturist” om människor som flyr för att rädda sina liv. Vi kompromissar inte om alla människors lika värde.

IGGE HOLMBERG (S)