DELA

Demokratin måste ha sin gång

Man blir häpen att höra vilken reaktion det blir när svikna löften drabbar politikerna själv. Svikna löften drabbar ålänningarna efter varje val. Då våra folkvalda före valet lovar guld och gröna skogar bara man röstar på dem. Sedan när valet är över läggs en stor del av tiden på att förklara varför det utlovade inte kan genomföras.

Det här fallet med stödet till vindkraften och höjningen av klumpsumman till 0,48 procent från nuvarande 0,45 procent. Jag tror inte att Ålands befolkning gynnas av att vissa politiker här uppmanar till regelrätta lagbrott. Vem skall förresten stå för följderna av ett sådant handlande, är det den som inte skickat in sin deklaration eller står landskapet för följderna?

Och som lök på laxen uttalar sig lantrådet, med att kalla Finlands riksdagsledamöternas uttalande för svinaktigt rappakalja. Och lite vett och balans skulle nog vara på sin plats. Det här uppträdande av våra folkvalda kan i viss mån jämföras med om man går till banken och vill låna pengar, börjar man inte samtalet med att påpeka vilken inkompetent styrelse banken har som bör bytas ut. Jag tror inte att man kommer därifrån med några större summor pengar.

Finlands regeringspartier är valda av finska folket, som inte åländska politiker kan göra något åt. Sedan vad man tycker om enskilda partier och personer inom partierna är en annan sak än om man gärna skulle vilja byta ut en del av dem. Även här på Åland finns det personer inom partierna som folket så här i efterhand vill ha bort, men det får vänta till nästa val. Demokratin måste ha sin gång, inte bara när det passar.

Så summan av den här harangen är att Åland inte kommer någon vart med hög svansföring och att skälla på finnarna mellan varven om vi skall få några pengar österifrån som så väl behövs när man ser hur illa landskapets ekonomi är skött.

Jack Sjölund