DELA

De som inte golfar verkar veta bäst?

Angående den pågående golfdebatten tycker jag att det börjar urarta och viftas med fula argument när det gäller utbyggnaden av golf på Åland.

Det som gör att jag väser pennan är Borghills senaste insändare i tidningen Åland den 8 mars som jag sent om sider har fått läsa och som jag vill bemöta med några reflektioner.
Borghill skriver om skogsskötsel i Sund, och skogarna där sköts väl som övriga skogar på Åland, så långt skriver hon rätt. Men när hon börjar smutskasta banan i Eckerö som argument för att få en bana till i Kastelholm har hon gått för långt och mister nog mycket av sitt anseende.
Borghill har väl knappast besökt golfbanorna i Eckerö (det finns två; en korthåls- och en långhålsbana som en upplysning) än mindre hållit i en golfklubba.
Vilka är hennes uppgiftslämnare? Eller har hon varit och intervjuat golfare i Kastelholm, jag har då aldrig sett Borghill varken med penna och papper eller sticksöm på golfbanan.
Eller är det taget ur luften?

Jag är själv golfare och har varit medlem både i Eckerö och Kastelholm och trivs på båda platserna lika bra. Jag har sänkt mitt Hcp på båda ställena och kan inte se någon skillnad spelmässigt.
Är det mycket regnväder så är det fördel Eckerö eftersom det där är sandmarker (sandmark är golfens guld enligt Tobben).
Är man pensionär (som de flesta) så är den sociala biten viktigare än vilken bana man spelar på. Jag har trevligt när jag är på gubbrunda och humorn flödar i Kastelholm, lika väl som jag spelar med de trevliga Eckeröborna, där man blir bevakad av örnar som majestätiskt kretsar i lufthavet.

När det gäller behovet av ytterligare en golfbana så är det av insändarna att döma dom som inte spelar som tycks veta bäst.
Men det är otvivelaktigt så att det är överutbud på golfbanor både i Sverige och i Finland och det byggs hela tiden i vår närregion. Vi vet också att arbetslösheten är hög och bara stiger för ungdomen och golf är ingen billig hobby.
Om resultatet med en bana till på Åland blir att en annan bana trängs ut (som Gökungen tränger ut sina mindre duntåssar ur boet), då är miljonerna kastade i sjön.

Roger Fagerholm