DELA

De flesta har bytt barrikad

Fred Forsell undrar i sin fredagskrönika varför det blivit så tyst i åsiktskorridoren.

Själv tycker han att det känns som om folk tänker: ”jo, den svenska regeringen har ju, hrm, skärpt reglerna, det är numera svårare att ta sig in i landet, så jag antar att, hrm, Sverigedemokraterna hade rätt när de ville stänga ute folk, och kanske, hrm, främst muslimer.”

Det kan ligga något i Forsells gissning. Även om han enbart skriver att svenska regeringen har ”skärpt” reglerna. Enligt SVT så har Sverige infört Europas strängaste asylregler och Europas strängaste regler för anhöriginvandring och en minister sade att man räknar med att utvisa cirka 80.000 asylsökande i år. Alltså UTVISA, inte ta emot.

Man har alltså infört en politik, som man för några månader sedan själva kallade rasistisk. Undra på att det är tyst i åsiktskorridoren. Forsell står kvar på barrikaden, men de flesta andra har bytt barrikad.

Åländsk demokrati har aldrig någonsin talat om religioner eller ”raser” eller ”färger” utan enbart att ju längre bort, desto större skillnader.

Men vem skall nu vara i Åsiktskorridoren? Åländsk Demokrati är väl nu det parti på Åland, som ligger närmast EUs linje i flyktingfrågan?

Forsell skriver: ”1. Varje land med ekonomiska möjligheter bör hjälpa så många nödställda som möjligt. ” Och då kommer följdfrågan: Hur och var hjälper man ”så många som möjligt”? Självfallet så nära hemländerna som möjligt. EU har nu gett sammanlagt 6 miljarder Euro till flyktingarna i Turkiet. Samtidigt som man sagt att man tar emot 75.000 asylsökande i år. Det betyder 4,25 på Åland. Undra på att det är tyst i åsiktskorridoren. Och på Forsells barrikad.

Forsell skriver också ”Ingen vettig människa bör lyssna på dem när de visar upp statistik över ”den eller den brottligheten”. Nej, så ingen behöver lyssna på vad jag hittade i Helsingin Sanomat i veckan, nämligen att hälften av de som var misstänkta för våldtäkter senaste år i Helsingfors var utlänningar. Det gäller ju naturligtvis enbart Helsingfors och kan inte gälla på Åland. Någonsin. Eller?

Forsell skriver att vi inte ska låta ”dem” vara en del av det normala politiska livet. Han har fel. Åländsk demokrati är redan en del av det politiska livet. Vi har samma rätt att yttra oss, att rösta och att lägga motioner i både lagting och stadsfullmäktige, som alla andra som är demokratiskt invalda.

Och för egen del, så har jag inte ens tänkt tanken på att utesluta de partier, som inte står bakom EUs nuvarande flyktingpolitik. Det är det som kallas demokrati. Det måste få finnas olika åsikter. För ett år sedan var det Åländsk Demokrati, som var avvikande från etablissemanget i denna fråga. Nu kan man säga att det är alla andra som är avvikande i denna fråga.

Väl mött i åsiktskorridoren Forsell!

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati