DELA

Dåliga argument för bussavgift

Jag tror det uppstått ett missförstånd i hur kritiken i min tidigare insändare uppfattades av Anthonio Salminen. I alla fall får jag den uppfattningen efter att ha läst hans replik i dagens tidning. Jag är inte för avgifter på vare sig bussen, biblioteket, Lilla holmen eller cykelvägarna. Om detta inte framkom tillräckligt tydligt så får jag be om ursäkt för mitt sarkastiska sätt att utrycka mig på.

Argumentet för avgift på bussen lyder enligt Salminen; ”Stadens skattebetalare ska inte behöva stå för alla kostnader” och ”Utnyttjar man en tjänst ska man betala för sig”. Som jag skrev tidigare så låter de här argumenten i grund och botten förnuftiga. Pelle 37 år åker aldrig buss, Svante 19 år åker buss minst två gånger om dagen. Varför ska då Pelle vara med och betala för att Svante åker buss? Ser man på saken så här ensidigt så låter Salminens argument hur bra som helst. Men börjar man se sig runt på andra exempel så blir argumenten snabbt motsägande.

I min förra insändare tog jag upp bland annat biblioteket som ett exempel. Svante 19 går aldrig till biblioteket, Pelle 37 går till biblioteket varje dag för att läsa tidningar som han inte tycker sig ha råd att prenumerera på. Här tycker Salminen plötsligt det är okej att Svante 19 ska vara med och betala för att Pelle 37 ska kunna sitta och läsa ”Vetenskapens Värld”. Varför tillämpar inte Salminen sina argument här?

Andra exempel jag tog upp där argumenten med avgift på stadsbussen är motsägande var cykelvägarna och Lilla holmen. Båda är finansierade med skattemedel men utnyttjas inte av alla. Enligt argumenten Salminen framför så ska inte Svante 19 och Pelle 37 behöva betala för cykelvägen som Berta 21 cyklar på. Dessa tre ska heller inte betala för att familjen Mattsson och Andersson går till Lilla holmen för att simma och titta på djuren varje dag. För varken Pelle, Berta eller Svante bryr sig i att ligga och steka på Lilla Holmens badstrand. Men här tycker Salminen att man ska betala för tjänster man inte utnyttjar och att skattebetalarna ska stå för alla kostnader. Alltså är hans argument om stadsbussen motsägande.

Så ska man införa avgift på bussen tycker jag man får klämma fram hållbara argument som inte motsäger andra tjänster som staden erbjuder ”gratis”. Tills dess ska bussen vara avgiftsfri som den är idag. Punkt.
Matias Lindblom