DELA

Dags lyfta storyn om Bomarsund

Bland samhällets så kallade megatrender som tankesmedjorna definierar för att förstå framtiden finns ett starkt och växande intresse för den egna historien. Tidningshyllorna i butikerna bågnar av tidskrifter som på ett enkelt sätt förklarar världskrig, månfärder, stenåldersmänniskan och mycket mer. HBO och Netflix och de andra TV-bolagen brottas om vilka serier som blir morgondagens succeér. Det kan vara precis vad som helst för bra berättad historia står extremt högt i kurs.

På Netflix hör redogörelsen om Fox News och den siste ryske tsaren till de största succeérna. På HBO finns Tjernobyl och mycket mer. Den gemensamma nämnaren är viljan att på ett innehållsrikt och dramatiskt sätt berätta om vår historia. Målgruppen finns där och väntar i tv-sofforna.

Detta växande historiska intresse är något som vi på Åland borde dra nytta av ännu mer än i dag och därför är det viktigt att göra verklighet av det besökscenter som just nu planeras att byggas i Bomarsund. Åland var nämligen en plats där den europeiska historien tog en ny vändning.

Mitt bland forngravars kummel i hängbjörkars skygd gjorde britter och fransmän gemensam sak och skickade ut ryssarna i tangentens riktning. Åland var tänkt att bli det väldiga ryska rikets västra utpost men slutade med ruiner och hjältedåd utöver det vanliga. I samband med slaget om Bomarsund till exempel Victoriakorset, ett av världens mest prestigefyllda pris för tapperhet i strid.

Till Åland var även det i dag världsberömda champagnevraket som hittades häromåret utanför Föglö på väg med sin dyrbara last, beställd av kommendanten Pavlov som fått nog av allt hårt jobb och planerade en fest större än alla andra fester. Det var efterlängtat och nödvändigt att hålla alla på gott humör, att bygga en fästning på Åland var nämligen inte det enklaste.

Under bygget av Bomarsund genomgick Åland och ålänningarna en stark förvandling. Kulturen förändrades, affärslivet blev internationellt, hantverken gjorde skillnad och dans, musik och fest blev vardagsmat, för de lyckliga få.

Tänk på detta när ni kör igenom det söndersprängda fästningsområdet. Det som ser ut som sten är i själva verket en fantastisk historia med vars hjälp vi kan locka gäster till Åland och se till att de är lite klokare när de åker hem igen.

JÖRGEN PETTERSSON
LAGTINGSLEDAMOT, C