DELA

Dags för skämskudden

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords. Och för att skrämma bort mörkrets makter tänder vi adventsstakar, julstjärnor och juleljus. Eller reser till varmare och soliga länder. Med flyg. För vem vill nu som klimat-Greta resa över Atlanten i en segelbåt eller katamaran, allt medan regnet och stormen piskar havets skum över vår farkost?

Klimat-Greta, ja, hon hötter med fingret och talar sig varm om försyndelserna. Berättar för världens ledare att nu måste det bli en förändring. Fy, fy. Inte flyga, inte köra bil, inte bränna ljus, inte äta kött, sluta med palmoljeprodukter, tänkt på klimatet! Vackert så, visst ska vi tänka på klimatet, tänka på vad vi äter, tänka på jordens överlevnad.

Julen är ju fridens och fredens högtid, men ingen uttalar sig om bomber som fälls över olika delar av världen. Ingen talar om att krig inte är speciellt klimatsmart, att bomber förstör både städer och natur, dödar och lemlästar människor, smutsar ner atmosfären och inte är en acceptabel verksamhet i en värld som värnar om människoliv, natur och miljö! Av förklarliga skäl tiger man om detta. Alla länder som tillverkar krigsmaterial tjänar enorma pengar på den verksamheten, så också Finland och Sverige. Tänk på alla arbetsplatser inom krigsindustrin.

Tänk på alla sköna slantar i statens skattekista vid försäljning av krigsmaterial. Tänk på att vi skulle få betala mer skatt om staten inte hade inkomster från krigsmaterialförsäljning. Och vem vill nu såga av den gren man själv sitter på. Har någonsin klimat-Greta ondgjort sig över krigshetsen i världen? Kanske. Men det har i så fall gått både mig och många andra spårlöst förbi.

Jag önskar att någon nu i adventstid i stället skulle resa klimatsmart världen runt för att samla massorna i protesttåg mot krig och vapenbruk. Det skulle nog gynna världens befolkning i betydligt större omfattning än att beklä oss vanliga människor med skämskuddar för vår osunda levnad.

RUNA LISA JANSSON