DELA

Dags att fylla på i kassakistan

Valet närmar sig. Förslagen om hur skattepengarna ska fördelas är i full gång. Som politisk rookie oroar det mig att debatten om hur pengar ska skapas till den välfärd och omsorg som behövs, inte är lika prioriterad.

Åland har levt över sina tillgångar under lång tid och verkligheten är nu ifatt oss. Nästa lagting och regering måste hitta ett arbetsklimat där sakfrågorna för Ålands bästa får en konsensus. Åland har inte råd med energiläckage i form av revirpinkande och tjafs. De flesta har idag en rätt bra tillvaro och den är givetvis någonting vi ska arbeta för att behålla och även inkludera alla nya ålänningar i.

Vi måste också få med de som idag lever i ett socialt och ekonomiskt utanförskap. De är fler än vi tror. För detta behövs en mängd nya och olika arbeten som i sin tur skapar tillväxt och en trevligare vardag för många fler.

Företagandet är grunden i hela vårt samhälle och den globala situationen skapar ett ännu högre tryck på konkurrenskraft och effektivitet än någonsin tidigare. Sett till Ålands storlek och läge är vårt näringsliv mångfacetterat men med givna utmaningar. Vi måste ställa självklara frågan hur kan vi göra företagandet lättare på Åland? Hur ska nästa lagting och regering skapa ännu bättre förutsättningar till ökat företagande och större tillväxt? Ålands litenhet och status borde möjliggöra enklare regelverk och att myndighetskrav/byråkrati kunde minimeras.

Jag tror på en förutsättningslös översyn av dagens åländska regelverk i nära dialog med det åländska näringslivet. Jag tror på ett Åland som förebild när det gäller positivt företagarklimat. Politikerna är till för näringslivet och inte tvärtom. Ibland tycker jag att detta glöms bort, och det är inte bra för välfärden.

Vi måste vara ärliga och inse att vi har några ekonomiskt jobbiga år framför oss, ingen vinner på att vi doppar huvudet i sanden. Vi ska omstrukturera, effektivisera, samarbeta och inkludera. Tuffa tider skapar ett nytt tänk och jag är helt övertygad att Åland om 10 år är en minst lika fin och trygg plats att bo och leva på.

Därför måste vi se till att hjulen börjar snurra lite fortare över hela Åland, då har vi även råd med den välfärd alla nya, unga och gamla ålänningar är värda och i behov av.

John Holmberg

Liberal lagtingskandidat