DELA

Coronakrisen räddade regeringen

Den här regeringen har stått och trampat vatten ett tag nu. Man har ett lantråd som mest tar sig an presskonferenser, en finansminister som inte skulle vara det och inte verkar jätteentusiastisk, en socialminister som kör näringspolitik, en näringsminister som glömmer bort fackanställda och en infrastrukturminister utan någon som helst erfarenhet av infrastruktur och som rapar upp fakta han just lärt sig timmen före.

Han sitter på sin plats för att resten av hans lagtingsgrupp inte kan vara ministrar, en klädd i enorm offerkofta är dömd för grovt ocker och involverad i en bulvanaffär, den andra har ingen politisk erfarenhet annat än ha fastnat på bild görande White Power-tecken flera gånger och den tredje såg jag gång på gång komma på möten och sprätta upp kuvertet på plats, och deras boss själv som heller inte kan säga om han ska vara talman eller inte, och även han insyltad i bulvanaffären.

Sen har vi Hållbart Initiativ, som sitter tysta och lägger ner sina röster när det verkligen gäller hållbarhetsfrågor.

Och till sist, Centern, som i fyra år av opposition då de bara skrek ”Nej, nej,nej!!” under hösten implementerade den politiken genom att döda 80 jobb på Gripöbron-projektet, inte beställde den elfärjan som skulle förnyat flottan och gett oss en nystart på ren energi i skärgården (Igen, hej HI), och till sist fullständigt ignorerat kommunstrukturlagen genom att inte ge kommunerna den hjälp de behöver för att kunna gå samman. Allt man får är ett svammel om ”frivillighet” som aldrig fungerat på Åland, det är allt de har att komma med. Ungefär lika trovärdigt som mumlandet om tunnel till Föglö som alla vet att aldrig kommer att bli av.

Men, var är nyheterna? Var är politiken? Jag har inte hört om några nya infrastrukturprojekt, eller socialprojekt, ungdomsprojekt?

Allt sedan februari har det bara varit corona, även om de flesta av oss ser på presskonferenserna för att höra Knut Lönnroth och Jeanette Pajunen, så är Veronica Thörnroos (C) där i stället för att förhandla med fastlandet så vi del av deras hjälp automatiskt.

Nej, så enkelt är det, att hade inte coronakrisen kommit så hade vi alla tydligt sett hur lite den här regeringen gjort, och vilken brist på politik den har.

Men vad kan man vänta sig av en regeringen där alla partier endast kunde enas om att ”Socialdemokraterna ska inte vara med”.

Igge Holmberg (S)