DELA

Coronafyllan gör att barn far illa

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp. Coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger. För dessa barn blir bristen på vanlig skoldag eller dagis ett dygn utan rutiner, där hemmasupandet skapar en otrygghet som inget barn ska behöva känna. Även under normala omständigheter far dessa barn illa, men då finns en mättande skollunch, omtänksam och kärleksfull personal eller kanske den snälla idrottsledaren som en fast punkt i en annars skakig vardag. Just nu är alla vuxna förebilder borta, kvar finns en rädsla och oro som de här utlämnade men lojala barnen tvingas leva med dygnet runt.

I den svenska rapporten ”Alkohol och Våld” framgår att en ökad alkoholkonsumtion med en liter/person/år ger 30 000 fler misshandelsfall. Mörkertalet vid speciellt kvinnomisshandel i hemmet är tyvärr stort. Alkoholförsäljningen ökar i kristider, det har den alltid gjort och vi har redan sett hur Alkos försäljning ökat de senaste veckorna. Vi oroar oss med all rätt om permitteringshot, konkurser och restaurangstängningar. Vi får inte glömma alla de barn som inte syns och hörs, men som just nu far väldigt illa.

Företagandet och arbetsplatser genererar välfärd och ett välmående Åland. Det är mycket som kommer att bli bättre än tidigare när pandemin är över och vi tar krafttag för att skapa ett Åland 2,0. Den bästa socialpolitiken är en god arbetsmarknad, det starkaste socialarbetet uppnås genom en kommunreform.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)