DELA

Cirkus är djurplågeri

Då var cirkus Maximum tillbaks på Åland, roliga clowner, akrobater och tyvär även – vilda djur som inte hör hemma där. Jag tyckte om att gå på cirkus när jag var liten men om jag hade förstått vilket djurplågeri det innebar hade jag nog inte tyckt att det var värt det. Jag blir ledsen när jag tänker på dessa vilda djur som måste leva i en transportvagn hela livet och sedan tvingas uppträda för oss människor, för tro mig det ligger verkligen inte i deras intresse!

Våra sällskapsdjur, hundarna, trivs. Dom tycker att det är roligt att göra konster och vara med människor, dessutom är dom lätta att träna och man behöver inte ta till metoder som till exempel piskor eller krokar. Men sjölejon som har ett behov av att simma och inte vill leva i en liten bassäng hela livet eller kameler som hör hemma i öknen vill jag inte se! Jag vill inte se dem åka från städer till städer i trånga transportvagnar för att sedan springa runt i en liten manege med hög musik och skrikande barn. ”Det är väl klart att mitt barn ska få gå på cirkus” tänker ni, men är det värt det? En timme en gång om året får ni njuta av er cirkus medan djuren får leva med detta hela sina liv.

Djurskyddslagen säger att alla djur ska få ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden , men cirkusar kan inte ge denna möjlighet åt djur som kommer från savannen, djungeln eller havet. Elefanter i det vilda går ständigt långa sträckor i sina flockar för att hitta mat och sedan för att gå ner till vattnet och leka, svalka sig eller rulla i lera. Cirkuselefanter däremot står kättade hela dagarna. Det leder till att de kan få problem med övervikt och ont i fötter och leder. Ni kanske sett att elefanterna som står vid Östra utfarten ”gungar” fram och tillbaka? För jag gjorde det förra året, det är ett tecken på att de mår dåligt och är stressade. De beter sig inte på samma sätt i det vilda, en vild elefant skulle till exempel inte stå på bakbenen, när de gör det kan de nämligen ofta få ont.

Hur kommer det sig att vi här i Norden har kommit så långt när det gäller mänskliga rättigheter medan djuren inte har nått rätt alls? Hur kommer det sig att det är okej att utnyttja dessa djur? Elefanternas hjärna är lik våran, de känner känslor som vi gör, de kan känna empati och sätta sig in i andras situationer och förstå deras känslor. Forskare har märkt att elefanter som blivigt utsatta för tjuvjägare som dödat familjemedlemmar reagerar på samma sätt som barn som blivit utsatta för krig.
Cirkus Maximum säger att en cirkus utan elefanter är som en sommar utan sol. Det finns massor med roliga saker på cirkus, akrobater, clowner och trollkarlar – men låt de vilda djuren slippa! Förr på cirkusar så fanns det dvärgar och människor med missbildningar som vi tittade på, vilket inte skulle ses som okej idag. Varför inte ta bort de vilda djuren också som inte heller hör hemma där?

Det man kan göra för att hjälpa till är enkelt, bojkotta cirkusen och visa att du inte stödjer dem genom att ge dem pengar så att vi i framtiden kan få njuta av cirkusar fria från djurplågeri.
Marilinn Lund
Djurvän