DELA

Chokladkurser och mensskyddsersättning

För en tid sedan uttalade sig lagtingsledamot John Holmberg föraktfullt om ABF:s kurs för intresserade som önskar lära sig laga choklad. Nu för han flankstöd av en feg pseudonym ”Trött på myglet” som med förakt uttalar sig om socialdemokrater, feminister och chokladkurser. Det skulle vara befriande att få en förklaring till vad som är så upprörande med chokladkurser.

Kan det vara så att kritikerna tror att chokladkurser är samhällsfarliga på något sätt? Eller är det så att ”herrarna” inte tycker om choklad och därför vill försöka förhindra andra att producera denna delikatess. Uppriktigt sagt är det svårt att förstå upprördheten och att det är så viktigfråga för Holmberg att han måste ta upp den i Ålands högsta beslutande organ.

Den 25 november uppmärksammades FN:s dag mot våld mot kvinnor. Samma dag hyllades den argentinska fotbollsspelaren Diego Maradona. Hans legendariska insatser på fotbollsplan har närmast fått religiösa förtecken bland fanatiska fotbollsentusiaster.

Under en av de många tysta minuter som hölls för Maradomna beslöt den spanska fotbollsspelaren Paula Dupena att inte delta. Hon vände resolut ryggen till att satte sig ner på plan. Hon kunde inte hedra en man som använde massivt med alkohol och droger, misshandlade kvinnor och uppträdde allmänt obalanserat. Särskilt inte på FN:s dag mot våld mot kvinnor.

Paula Dupena kan man tycka gjorde rätt. Hon mordhotades och har fått utstå aggressiv kritik. Fallet påminner om Nykänens fans som önskade att den begåvade backhopparen borde hedras med en statsbegravning, Att han knivhögg sin fru, överdoserade alkohol och eventuellt andra droger samt betedde sig allmänt obalanserat förefaller ha varit en bagatell i sammanhanget.

Att en del framgångsrika män super och slåss förefaller acceptabelt eller någon annans fel. Att ordna chokladkurser verkar däremot ge upphov till gränslös indignation. Vari ligger logiken?

Frågan om ekonomisk ersättning för kvinnor under menstruationsåldern har än en gång seglat upp till diskussion i lagtinget. För tjugo år sedan var frågan senast på tapeten. Nu har Skottlands parlament som är ett parlament jämfört med Ålands lagting enhälligt beslutat att kvinnor ska ersättas för sina utgifter för ”period products” som det så eufemistiskt heter på engelska.

Initiativtagaren Monica Lennon representerar labour d.v.s. socialdemokraterna. Trots det stöder hela det skotska parlamentet reformen. Anne-Helena Sjöblom är socialdemokrat och när hon lanserade förslaget en gång i tiden i lagtinget var stödet minimalt. Initiativtagarna var ursprungliga två mycket unga kvinnor vid den tiden. Sofia Enros och Johanna Eriksson tillhörde en ung radikal och orädd grupp vars initiativ t.o.m. omnämndes i de rikssvenska kvällstidningarna.

I en insändare förväntar sig nu Centerns och HI:s lagtingsledamöter att lagtinget ska stöda ett liknande förslag som det skotska. Insändaren verkar helt överflödig. Centern och HI tillhör regeringspartierna. Ni har kvalificerad majoritet. Ta ert ansvar och genomför reformen. Det är ni som har makt över frågan.

Metoo var en revolution. Tystnadskulturen rammades och män med makt och andra som bara hängde med blev plötsligt rädda. Uppvaknandet blev svettigt för många. Det är dags att visa kvinnor respekt. Det må sedan gälla ersättningar för menstruationsskydd eller chokladkurser.

BARBRO SUNDBACK (S)