DELA

Centerpartiet på glid

Centerpartisten Tobben Eliasson klargör i en insändare i Nya Åland 26/9 att ett regeringssamarbete med Ålands Framtid är omöjligt. Partiledaren Roger Nordlund klargör i samma tidning att ett samarbete med socialdemokraterna är fullt möjligt efter valet. Tack för dessa klara besked!

Att det forna självstyrelsepartiet hellre samarbetar med ett parti som vill införa finskspråkig undervisning i de åländska skolorna och finska språkbad på dagis än ett parti som vill utveckla självstyrelsen säger tydligt var dagens centerparti står. En röst på centern innebär med största sannolikhet en socialdemokrat till talman eller kanske till lantråd.
Ålands framtid skulle aldrig ha grundats om självstyrelsen hade utvecklats såsom det var tänkt år 1921. Inom Åf ser vi realistiskt på framtiden och "äktenskapet" med Finland, dvs. vi vet att EU-parlamentsplatsen, egen beskattning och talerätten kommer aldrig att bli verklighet.

Nordlund ser enligt den nämnda artikeln heller inget förfinskningshot. Att de åländska ungdomarna inte får jobb på Åland om de inte kan flytande finska och att den åländska befolkningen håller på att bytas ut ser Ålands framtid som ett stort problem, medan centern numera har samma åsikt i denna fråga som vänsterpartierna.
Ålands framtid vill samarbeta med alla partier som vill utveckla självstyrelsen och vi hoppas att regeringen efter valet ska bestå av självstyrelseprogressiva partier som värnar om svenska språket och våra ungdomars framtid. Frågan är om centern är på väg i helt motsatt riktning? Mycket tyder på att så tyvärr är fallet.

Magnus Jansson
Ålands framtid