DELA

Centerns kovändning

Som vanligt när Centern skall debattera så klistrar man på politiska motståndare åsikter och kör med den vanliga skrämselpropagandan. Denna gång att undertecknad skulle ha en vision om nedläggning av service runt Åland. Det är en ren och skär lögn. Min åsikt har varit att servicen över hela Åland kan organiseras mycket effektivare än vad den görs inom ramen för 16 kommuner med cirka 150 politiska organ vars möten skall beredas av ett stort antal tjänstemän. Gärna en garantilag om servicen men som organiseras mycket effektivare.

När det gäller det strukturella underskottet och ekonomin så är det en märklig kovändning centern gjort. I en debatt den 11 okt 2015 på Jörgen Petterssons blogg ”jp-ax blogspot.com” så skrev undertecknad bl.a. följande: ”Landskapet har ett strukturellt underskott om 25–30 miljoner som måste redas upp kommande period”. Dåvarande finansutskottets ordförande Jörgen Pettersson och dåvarande finansminister Roger Nordlund svarade bl.a. följande: ”Din övergripande analys av sparbehovet är ganska lätt att hålla med om”. Men då satt Centern i regeringen och var i ansvarsställning och då brukar tonen vara en annan än i opposition.

Tyvärr är detta en rätt sorglig del av den åländska politikens vardag.

För övrigt håller jag med om att man skall ha en positiv syn med fokus på möjligheter och särskilt långsiktighet i sin politik, men man kan fortfarande inte blunda för verkligheten om man skall föra en realistisk långsiktig politik.

Jörgen Strand (MSÅ)