DELA

Centern valets vinnare?

Som väljare på det vinnande partiet Centern är jag grymt besviken, bekymrad och snudd på förbannad över hur regeringsförhandlingarna sköts av Veronica Thörnroos och Roger Nordlund. Jag har röstat på Centern för att de sett till hela Åland bästa, men det verkar som om förhandlarna sätter sig själva i första rum.

För det första: de invalda som har mest att vinna/förlora ska definitivt inte sköta förhandlingarna. Välj i stället någon politiskt insatt inom partiet som inte har någon personlig vinning (till exempel att få ministerpost, bli lantråd eller talman) av regeringssamarbetet. Gäller samtliga partier.

För det andra: Centern fick flest röster av samtliga partier 3.068 röster=7 mandat, Sossarna fick 2.404 röster=6 mandat, Moderaterna fick 1.810 röster=4 mandat, Obundna fick 1.639 röster=4 mandat. Det parti som fått flest röster ska hålla i taktpinnen, vilket samtliga partier sagt är brukligt, inte det parti som ökat mest i opposition under gångna fyra år. Sååå; varför låter Centern sig bli våldtagna av sossarna på detta vis? Byt ut sossarna mot Ålands Framtid istället, Åland har ändå inte råd med sossepolitik närmaste 4-8 åren. Även om jag kan förstå om Centern vill låta sossarna äta upp sina vallöften. Med tänder eller utan.

För det tredje: Camilla Gunell (S) sade innan val att de kan samarbeta med samtliga partier, men enligt media, till exempel Rakt på i Åland24 20.10.2011 framkom tydligt att sossarna inte vill samarbeta med Ålands Framtid. Personligen ser jag, och många fler Centerväljare med mig, hellre en regering bestående av C ÅF OB M än nuvarande förslag.

För det fjärde: Centern väljs till stor del in av landsbygden då de alltid sett till hela Ålands bästa. Tidigare har de tunga posterna fördelats jämt (landsbygd, stad och skärgård). Sossarna tar för givet att de ska regera, att Moderaterna och Obundna är sugna på att sitta i regeringen framkommer tydligt, men om det görs på bekostnad av att hålla sig till respektive valprogram ska alla partier vara medvetna om att det är ett nytt val om 4 år.
Förstår politikerna nu bättre varför det finns ett uttalat politikerförakt och att röstdeltagandet minskar från år till år? Hoppas kan man ju alltid, annars är de helt ute och cyklar. Utan stödhjul.

Camilla Gunell (och liberalernas Viveka Eriksson) utmålade sig själva före val på ett osmakligt sätt som blivande lantråd (eloge till Centern och Harry Jansson som inte gjorde samma sak). I dagsläget verkar Centern ha gett bort lantrådsposten till sossarna utan att få fler ministerposter i utbyte. Detta är definitivt ingen förhandling för hela Ålands bästa eller ett underlag för ett kommande fungerande regeringssamarbete. Vad det handlar om är att förhandlarna ska få det de själva vill ha för egen vinning. Inte undra på att det bildas fler och fler partier på lilla Åland…
F.d. (?) Centerväljare
(företagare, jordbrukare, pensionärer, barnfamiljer)
på landsbygden

På grund av ärendets natur tillåter Nya Åland denna gång insändarskribenterna att vara anonyma, trots att man kritiserar namngivna personer. (red)