DELA

Byt ut skärgårdsfärjorna nu!

Ålandstidningen rapporterar om att 2019 inte börjat på bästa sätt om man ser till vår, för skärgården, så viktiga skärgårdsflotta.

Hittills i år har vi, enligt tidningen, haft sex tillbud av karaktären tekniskt fel eller liknande, som vid ett tillfälle dessutom resulterade i att fartyget körde in i kajen.

Med nästan en incident per månad, som ställer till det i turlistan med omflyttning av fartyg eller inställda turer, kan det vara knepigt att bo och verka som företagare i skärgården – en skärgård som vår sittande regering inte verkar prioritera.

Precis som Centerns ordförande påpekar i sin insändare 8.8 så har man helhjärtat gått in för att få till stånd sina visioner om de fyra storkommunerna, där den geografiskt spridda skärgården slås ihop till en kommun. Redan där visar regeringen att skärgården är oviktig.

Som grädde på moset har Vårdö berövats sin status som skärgårdskommun.

Nej, skärgården är inte speciellt viktig för vår regering, trots att flera av ministrarna bor eller har anknytning dit. Ett skygglappsliknande fokus har lagts på att skärgårdstrafiken behöver kortrutten. Och för att förverkliga det måste man bygga vägar, en bro, spränga berg och förstöra vacker och oersättlig natur.

Prislappen för hela projektet på västra Föglö lär landa på närmare 30 miljoner euro, om det ens räcker då sista fakturan landar på bordet.

Summan är hisnande. Tänk vad man kunde gjort för skärgårdstrafiken förfallna flotta med de pengarna. 30 miljoner räcker till exempel till två nya fartyg. Man hade även kunnat rusta upp något av de nyare befintliga fartygen, kanske rent av konvertera dem till gasdrift.

Det kan inte ha kommit som en överraskning att flottan har problem och sjunger på sista versen. En snabb kontroll av driftstörningar under 2018 visar att man även då hade ungefär ett tillbud per månad:

Skiftet

Bogpropeller ur funktion 9 maj

Tekniska problem 24 oktober

Förlängd dockning, svartvattentanksproblem 2 november

Viggen

Tekniska problem 7 april

Tekniska problem 26 september

Skador på relingen 30 november

Tekniskt fel 16 december

Skarven

Kylvattenläcka 23 januari

Dockning och byte av boxkylarna 7 mars

Ejdern

Frätskador svartvattentank 26 februari

Tekniska problem 13 april

Gudingen

Tekniska problem 21 april

Alfågeln

Tagen ur trafik för reparation 18 juni”

Jag tycker inte vi ska prata om skärgårdsflottan som förfallen, jag tycker vi ska prata om den som försummad och bortglömd. Nu tycker jag det är dags att lägga ner galenskaperna kring kortrutten på västra Föglö och kommunsammanslagningar med tvång och ge skärgården den uppmärksamhet och de medel den förtjänar de kommande fyra åren.

SAM ”KNATTE” PALÉN (ÅF)