DELA

Butikernas flykt från Sittkoffs är illa för staden

Butiken Läderbiten meddelar nu att också de överger Sittkoffs Galleria. Tidigare har Zooligan och Fyndet lämnat gallerian och nu hörs höjda röster från allt fler butiksinnehavare som är på väg bort. Vad är det riktigt som håller på sker?

Som stadsbo och medlem i fullmäktige i Mariehamn är det sorgligt att beskåda. Sittkoffsgallerian är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan näringsliv och politik under en tidigare ekonomisk kris i början av 1990-talet.

 

Alandias vd Johan Dahlman krokade då arm med finansministern och stadspolitikern Lasse Wiklöf (S) och fick med sig både staden, landskapet och stora delar av näringslivet i satsningen. Eftersom hela landet befann sig i lågkonjunktur fanns det dessutom möjlighet att få statliga medel för att skapa sysselsättning för arbetslösa och med dessa medel byggde man den underjordiska parkeringen. Mariehamn var då, liksom nu, i stort behov av satsningar för att få liv och rörelse i centrum och få fart på ekonomin igen.

För några år sedan köpte Dennis Jansson Sittkoffs av Alandiabolagen och alla trodde det skulle betyda en fräsch nystart. Tyvärr har utvecklingen gått åt fel håll. Genom att skapa en dålig samarbetsanda vittnar butiksägarna om ett klimat som blivit outhärdligt. Det är verkligt sorgligt att beskåda för Sittkoffs behövs!

Det är positivt att flera goda satsningar är på gång i andra änden av Torggatan med Eriksson Capitals och Ömsens satsningar där det nu kommer att byggas nya affärslokaler.

Men med tanke på Mariehamns centrum som helhet är det viktigt att även Sittkoffs fortsätter att vara en viktig del av stadens affärsliv. Heder till alla små butiksägare som tålmodigt sköter sina affärer under långa arbetsdagar. De många unika butikerna skapar tillsammans det fina utbud som finns i Mariehamn och som uppskattas av turister och invånare. Håll ut, det kommer nya tider snart. Jag hoppas Dennis Jansson kan vända situationen i Sittkoffs till det bättre och återfå den goda sittkoffsandan igen.

CAMILLA GUNELL (S)

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Det är inte illa att butiker flyttar till andra lokaler så länge dom är kvar i Mariehamn.

Då Sittkoffs öppnade var det nitton butiker som till stor del flyttade från Zeipels. Då fanns inget köpcentrum i Jomala och i övrigt såg detaljhandeln helt annorlunda ut än i dag. Med facit i hand är det mycket få små butiker som klarat sig i Sittkoffs, då jag tog mig an restaurangen, efter Havtorn, så tog vi fram et mer välkomnande koncept och återställde mysfaktorn i gallerians hjärta med Restaurang Sittkoffska gården.

Då jag för två år sedan blev erbjuden att köpa Sittkoffs, var jag mycket tveksam. Det fanns då fyra vakanta lokaler (idag endast en). Jag visste att det skulle krävas väldigt mycket arbete för att få Gallerian att dra åt samma håll. Det fanns starka viljor bland butiksägarna och det var i det närmaste omöjligt att komma överens om öppettider med mera. Oavsett vilka bra saker som gjordes fick de ansvariga skäll i olika omgångar. En Galleria eller handelsplats måste tala med samma mun och ha gemensamma inarbetade öppettider för att attrahera kunder.

 

Att driva butik är ingen enkel uppgift, att få lönsamhet i sin verksamhet är en stor utmaning och som ägare av centralt belägna lokaler är det av största intresse att medverka till att det går bra för hyresgästerna. Vi har därför satsat på att öka kundflödet genom att öppna upp södra väggen med satsningen på Boquerian och dess stora uteservering i söder. Vi har även bytt färgsättning och belysning i hela Gallerian. Under de två år vi drivit Sittkoffs har allt detta hänt plus att Tara har förstorat sin butik och utökat sitt sortiment, Midax har intagit en centralare plats, LEKIA har öppnat en ny fräsch leksaksbutik och familjebutiken Bubblan flyttat in. Vi har förnyat hyresavtal och frigjort nya större ytor för nya spännande butiker.

Jag kan försäkra dig Camilla om att även du kommer att gilla utbudet i Sittkoffs när vi ställt om. Och allt är en förberedelse för att Mariehamns nya förstorade köpcentrum skall få en bra start då helheten är klar.

DENNIS JANSSON