DELA

Bra tänder åt alla

Måste tyvärr replikera Jessy Hartvik med att hon borde kolla fakta innan hon försöker skjuta ner ”Socialdemokraternas tandvårdsreform”. Fru Hartvik skriver ”I Finland har reformen lett till att skolbarnen numera får gå till tandläkare i ettan, femman, åttan och en gång på gymnasiet, inte varje år som på Åland”. Detta är långt ifrån hela sanningen. Varför inte berätta hela sanningen?

Visst, i vissa kommuner kanske det är så. Tydligen är det så på fastlandet att hur ofta man går till tandläkaren och vem som kontrollerar tänderna bestäms på kommunnivå (gissar jag efter att ha läst på olika kommuners hemsidor). I till exempel Järvenpää går man till en tandläkare i klass 3 och 8. Utöver det kontrolleras tänderna av en tandhygienist i klass 1, 5 och 7. Tandhygienisten ger tid hos tandläkera vid behov.

I Raseborg kontrolleras tänderna en gång per år upp till klass 9. Hur det funkar efter det står inte. Men tandvården på fastlandet är gratis upp till man fyllt 18 år, och jag tror inte det är förbjudet att gå till tandläkaren oftare än en gång i året. Lite ansvar måste man nog lägga på barn och föräldrar också!
Som jag ser det finns det mycket data att utgå ifrån på fastlandet när tandvärdsreformen utförs på Åland. Med all data till hands varför skall vi på Åland då göra samma misstag som man gjort (i vissa kommuner) på fastlandet? Lita på oss! Alla har rätt till bra tänder!
Karl Fagerholm (S)
Lagtinget: 11
Jomala: 552