DELA

Bra att vindkraftverk ska monteras ner

Det känns mycket tillfredsställande att få höra att vindkraftverk skall nedmonteras. Särskilt glädjande att de i Knutsboda skall nedmonteras.

Det var miljömässigt vansinne att placera dessa möllor så nära bebyggelse. Jag har vittnesmål från boende att man kan vakna av att en skugga far i sovrummet varannan sekund som den kinesiska droppen, man kan bli vansinnig av mindre.

I princip är jag positivt inställd till vindkraft men som utplaceringen skett på Åland har jag starkt reagerat negativt till vindkraft.

Det var fel att privata aktörer fick fria händer att placera kraftverken var som helst. Det skulle behövts en planering av myndigheterna, vilken uteblivit. En planering där dessa möllor inte stör människor, djur och natur. Vindkraften tillhör samhällets infrastruktur och bör ägas och drivas av samhället.

Eftersom Ålandsöarna är små så borde möllorna placeras ute i havet, men där stör dom fågellivet.

Man hoppas att kommunerna vid sin tillståndsgivning av bygglov för dessa möllor beaktat att ägarbolagen skall se till så att fundamenten rivs i samband med nedmonteringen. Inte skall fundamenten bli ett minnesmärke i naturen över denna dumhet i kolossalformat som skett.

Bruno Fransholm