DELA

Bra att biblioteket vill kolla kundunderlaget

Jag hittade min favoritförfattare på Stadsbiblioteket för ungefär trettio år sen, Michel Houellebecq. Jag till och med läste honom där, för att det var så fint där. Jag har två andra favoritförfattare: Henry Miller och Louis Ferdinand Céline. Dom finns inte på biblioteket. Frågan är om Houellebecq funnits där, om jag själv inte beställt honom. Han är vinnare av den litterära världens viktigaste pris: Goncourtpriset.

Valerie Solanas finns där och hennes manifest för “cutting up men”

Jag tycker om ny litteratur, alltså hänger jag vid “nyinkommet”hyllan.

Nyinkommethyllan består numera av ungefär 50 procent feministisk litteratur, 10 procent litteratur skriven av homosexuella och ungefär 20 procent skriven av vita heterosexuella män.

Jag vet att feministerna krigar mot vita heterosexuella män, jag förstår att de flesta som jobbar på biblioteket är feminister, men jag tycker inte det är riktigt att en politisk ideologi ska få bestämma innehållet på allmänna bibliotek.

Stadsbiblioteket är också en plattform för Ålands feministparaply. Dom kallar sig själva för opolitiska – jag förstår hela grejen med att feminister vill se sin sak som en sanning och inte en politisk ideologi – men dom har helt enkelt: Fel. Feminism är en Politisk ideologi som andra. Precis som, tja, fascism.

Mariehamns stadsbibliotek har vanskött sitt uppdrag.

MARTIN ENEROTH

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Biblioteket är politiskt och religiöst oberoende. Medieurvalet ska därför utgöra en balans mellan olika åskådningar. Urvalet styrs inte av författarnas hudfärg, sexuella läggning, kön eller ideologi. Avgörande är mediernas kvalitet.

FREDRIKA SUNDBERG

KULTUR- OCH FRITIDSCHEF