DELA

Borde nätinlägg kontrolleras?

Det vore en missriktad avgränsning att påstå att Johan Dahlman skäller under fel träd eftersom han siktar in sig på en hel skog.
I en namngiven insändare ” Oj oj oj oj Olle Jansson (numera Olof Erland)!” i tisdagens Nya Åland tar Dahlman upp gamla poliser i Mariehamn, tingsrätten, politiska partier och val med mera. som en reaktion på min insändare i måndagens tidning, ”Inlägg på nätet tar heder och ära av avliden person”.
Jag vände mig inte till Dahlman utan till tidningens Ålands chefredaktör Niklas Lampi. Jag är besviken på att han uppenbarligen som ansvarig utgivare inte har någon koll på vad som publiceras på nätet, vilka olika signaturer och namn som används och att funktionen med ”anmälan” uppenbarligen inte fungerar.

Min anmälan till tidningen Åland gällde Dahlmans insinuation på nätet att personer som flyttar hit från ”Finland” borde ”packa resväskan” och att han tar heder och ära av en sedan länge avliden person.
I sakfrågan (tidningen Ålands ledare 15 juni) skrev jag i min insändare:
”I det aktuella fallet med krögarparet och deras barn och anställda är de offer som far illa oberoende av skuld. Rättssamhällets procedurer drar igång och har, i motsats till enskilda personer med åsikter, att väga för och emot, att döma enligt givna lagar och regler.
I proceduren och dömandet ska det också finnas mänsklighet och en moral som är förankrad hos allmänheten.”

Nyans chefredaktör Jonas Bladh skrev i måndagens ledare att ”Medias roll är att ifrågasätta makthavarna”. Jag håller med, men det gäller inte bara polisen och rättsväsendet, det borde också gälla media själva och politiken.
En direkt fråga till Bladh: finns det något system på tidningen för att kontrollera namngivna och olika anonyma insändare/kommentarer från samma person med olika och vilseledande budskap? Är kontroll av IP-adresser eller registrering ett alternativ?
Olof Erland

Svar: Hej Olof, i dag genomför vi en efterhandsmoderering av kommentarerna. dock har vi liten möjlighet att kontrollera identiteten på skribenterna. Vi håller på att byta system för nätkommentarerna (tyvärr har det visat sig tekniskt mer besvärligt än vi trodde initialt) och jag hoppas att vi snart har det färdigt. Då kommer en registrering att krävas för att man ska kunna lämna en kommentar till artiklarna.
Jonas Bladh, chefredaktör