DELA

Borde finnas förutsättningar att behålla Wärtsiläs diesel

Det borde absolut finnas förutsättningar att behålla Wärtsilä-dieseln i Mariehamns Energi Ab kraftverk. Men som Henning Lindström vvd och Per Eriksson vd säger kan Mariehamns Energi Ab inte ensam kan stå för stand by-driften av maskinen.

Det mest naturliga borde vara att landskapet Åland som äger Kraftnät Åland tog över driften. Kraftnät Åland står för den reservkraft som finns i dag med sina gasturbiner. Landskapet kunde ta över dieseln för en symbolisk summa i stället för att skrota den eller sälja den, vilket inte visat sig vara så lätt.

I debattartikeln i Tidningen Åland den 2.2 och Nya Åland den 4.2 redogör Henning Lindström vad det ungefär kostar med varmhållning och elkraft, det rör sig om cirka 65 000 euro per år. Det är ingen stor summa om man slår ut den på hela Åland, per invånare blir lite över 2 euro.

Det borde räknas ut vad det verkligen blir för kostnad med stand by-bemanning för att hålla kompetensen för körning av maskinen i nödläge. Stand by tiden för uppstart kunde gott förlängas till ett dygn eller mera. Det sparar säkert in en del kostnader.

Att dieseln är byggd för tung brännolja hindrar inte att man kör den på ren dieselolja. Det är mycket enklare och mindre utrustning till att hålla värmning på bränslet. Det är helt möjligt att även bygga om den för LNG gas, men varför?

Det är endast i nödläge när Åland är utan ström utifrån vi skall ha den beredskapen att köra dieseln. Om det är 20 grader kallt och vi blir helt utan ström är den nödvändig. Att använda den för kommersiell drift för elmarknaden är ingen tanke. Bränsleförbrukningen är väsentligt lägre hos dieseln jämfört med Kraftnäts gasturbiner.

Att Wärtsilä-dieseln har gjort sitt tycker vi låter märkligt maskinen har gått 45 000 timmar och är i mycket bra skick. Jämför vi med Viking Lines Amorella är hennes körtid 170 000 timmar, fartyget går på en krävande linje med närmare 21 timmar i dygnet året om.

Att göra sig av med tillgången på reservkraft som vi har är ansvarslöst. Den står i kraftverket där övriga maskiner behålls klara att använda. Att ha detta utrymme för personal och lagerutrymme låter märkligt. Finns säkert möjligheter att lösa den frågan om vilja finns. Att bygga upp en liknande reservkälla kostar cirka 20 miljoner om vi skall ha en diesel som ger samma effekt.

Vi hoppas verkligen politikerna på Åland vaknar upp och börja tänka på saken. Landskapsregeringen, lagtinget, stadsfullmäktige och även kommunerna borde genast diskutera saken med Mariehamns Energi Ab. Hoppas på en bra lösning.

LARS-ERIK ERIKSSON
MED TVÄRSTYCKARNA