DELA

Bönan mer än ett café

För en vecka sedan flyttade Café Bönan ut ur sjökvarteret, ungefär fem år efter idén föddes att öppna Ålands första ekologiska kafé. Styrelsen för sjökvarterets beslut att säga upp oss förvånade mig, vi hade inte fått några tillsägelser annat en någon muntlig kommentar från en verksamhetsledare om en sen öppning i augusti.
Cafélokalen i Sjökvarteret är inte en lätt plats att driva kafé på. Det tror jag att alla som drivit kaféet i Sjökvarteret före café Bönan kan intyga. Dels så finns inget kök, när vi flyttade in fanns där bara ett litet pentry med kylskåp, en diskho och två kokplattor varav den ena inte vill fungera. För det andra går det inte att servera lunch för det är ytterst få arbetare från Mariehamn som orkar ta sig ner till sjökvarteret under sin lunch rast. Dessutom var det var en månads uppsägning på kontraktet, vilket gjorde det svårt att göra investeringar.

Jag skrev i augusti i år en ansökan till Styrelsen där jag bad om ett bättre kontrakt så att jag skulle kunna bygga om och så småningom ut lokalen. Detta är citat ur den verksamhetsplan jag också lämnade in
”Café Bönan skall vara ett café / lunchställe som serverar god, ekologisk och gärna närproducerad mat. Café Bönan skall som café ha ett stort utbud av vegetariska och veganska rätter och bakverk men är öppna för att utöka utbudet till fisk, om vi skulle ha ett större kök. Café Bönan skall fortsätta samarbeta med organisationer som bland andra Röda korset, Mångkulturella föreningen, Emmaus, Fredsinstitutet och Litteraturföreningen. Café Bönan skall fortsätta och utvecklas som en plattfom där ålänningar och då framför allt ungdomar kan verka och göra olika evenemang och aktiviteter. Café Bönan bör fortsätta som den scen vi länge varit för unga åländska musiker med spontana spelningar i vänners lag. Café Bönan skall vara ett fungerande matställe men ändå kännas hemtrevligt.

För att Café Bönan skall kunna fortsätta existera som den mötesplats caféet blivit behöver Caféet dock utvecklas och då är det framför allt organisationen och själva lokalen som behöver förbättras. Vi skulle också vilja bemöta en större grupp gäster med ett större utbud mat. För detta krävs ett bättre kök. Café Bönan kommer troligtvis inte att fortsätta sin vinterverksamhet, varken i form av take away sallader eller lunch servering. Tanken är att caféet i första hand skall bli ett präglat sommarkafé med fokus på en väl fungerande sommarkafé-verksamhet och många kvällsevenemang. Under vintrarna kommer vi att renovera och bygga ut lokalen.”
Våra önskemål på kontraktet var ett ”1-3 årigt kontrakt. Exempelvis från oktober 2011 till oktober 2012 / 2013 / 2014. Att kunna göra avdrag på hyran med en del av kostnaderna för de investeringar vi gör på lokalen som är permanenta och ökar fastighetens värde. Önskemålet är 70-100% av kostnaderna beroende på hur långt kontra ktet ser ut. Vi är givetvis öppna för diskussioner och förslag både gällande verksamheten, investeringar, kontrakt och utformning.”

Jag fick inget svar på förfrågan. Inte ett ord. Jag fick uppsägning. Rätt och slätt. Den 10 september ringde verksamhetsledaren och meddelade att vi var uppsagda från och med den 1 oktober trots att vår uppsägningstid var en månad. Orsakerna var för smalt utbud och att vi hade haft stängt vid tillfällen då vi enligt kontakt skulle haft öppet. Vi har som sagt dock inte fått någon tillsägelse från styrelsen om detta.

Vore det så att Café Bönan ville finnas kvar som ett vanligt kafé så skulle vi med glädje flytta bort från Sjökvarteret och närmare gästerna. Faktum är att lokalen i Sjökvarteret inte är en bra plats för ett vanligt kafé eller lunch restaurang, den är för off. Det är väldigt få människor som hittar dit bortsätt från turister från midsommar och en och en halv månad fram.
För att ordna evenemang är Sjökva rteret dock en optimal plats. Vi har fått ungdomar och andra ungdomliga att komma ner till ett Sjökvarteret, en plats de annars troligtvis inte skulle besök. Café Bönan har varit en levande plats också kvällstid, men jag tror dock inte att jag någonsin sett en styrelseledamot på något av våra kvällsevenemang.

Clas Överström, ordförande för styrelsen, vill inte göra politik av detta, men det är definitivt politik. Då det är en politiskt tillsatt styrelse som tar beslut är det politik och det handlar om en poltik där man stödjer de som är väl etablerade och inte stödjer det som är annorlunda. Jag har inget emot ett Niska i Sjökvarteret, jag tycker tvärtom att det skulle passa bra, däremot tycker jag inte att det ena behöver utesluta det andra. Snarare skulle flera matställen gynna sjökvarteret, men ingen vilja att diskutera har över huvudtaget funnits från styrelsens sida. Så nu lämnar vi Sjökvarteret.

Jag tycker dock att de politiker som tillsätter kommand e styrelse för Sjökvarteret skall ta sig en funderare. Sjökvarteret skulle enligt min åsikt gynnas av en större styrelse och gärna med en bredare åldersgrupp, kanske rent av några ungdomar och borta-ålänningar. Politikerna måste fundera över vad denna vackra plats som sjökvarteret är skall vara i framtiden. Skall det vara en dammig plats där turisterna köper hantverk och går på museum och äter korv och bulla. Eller skall det också vara en spännande plats också för ålänningar att vistas på.

Jag citera Carolina Hawranek, jag känner henne inte personligen men hon skrev så här på facebook sidan;
Öppen hälsning till beslutsfattarna: ”Jag har rest jorden runt några gånger, men bara varit på Åland en gång – Café Bönan var en av de trevliga överraskningar som förgyllda denna visit. Jag jobbar med PR och kommunikation och har en viss känsla för vad som är i tiden. Sämre ursäkt, för att säga upp denna restaurang som verkligen ligger i tiden, får man nog se sig om efter. Uppdatera omvärldsbevakningen och inse att för nästa generation är närodlat och ekologiskt ett krav och inget annat.” Hälsningar Carolina/kommunikatör Sverige

Café Bönan kommer att finnas kvar, men inte i Sjökvarteret och inte som ett kafé utan som en förening. Intentionen med Bönan har varit att göra allt lite annorlunda, erbjuda det som ingen annan erbjuder. När vi på Bönan först slog upp dörrarna och bjöd på quinoa och gojibär var det knappt någon som visste vad det var, nu vet alla det, givetvis inte vara tack vare Bönan utan främst för att intresset för hälsosam och ekologisk mat fortsätter att öka. Också på Åland. När vi började var vi ensamma men nu är det fler och fler som pratar om både ekologisk och nyttig mat. När det kommer till vegetarisk och veganskt är det fortfarande sorgligt. Men efterfrågan på ekologisk mat från turisterna kommer bara att öka.

Det viktigaste för mig personligen med Bönan har dock varit de mängder av evenemang som vi genom åren skapat tillsammans med organisationer och privatpersoner. Den typen av evenemang som inte riktigt finns någon annanstans på Åland och det är också den typen av evenemang som föreningen Café Bönan kommer fortsätta att göra. Föreningen Bönan kommer fortfarande vara en plats där allt är möjligt och där vi omfamnar nya upplevelser, nya kulturer, nya människor och nya smaker, även om det inte kommer att vara en fysisk plats till att börja med.

Som kafé har vår verksamhet gått runt de 5 år vi haft den och det tar jag som en seger i sig. Jag vill skicka ut ett stort tack till alla våra kunder, speciellt alla våra stamisar. Ett stort tack till alla som skrivit på protestlistor för kaféet och de 258 som är med i facebook gruppen ”Café Bönan kvar i Sjökvarteret”. Jag vill tacka de som skrivit insändare och kommentarer på facebook. Det har varit värmande! Jag vet nu att Café Bönan har ett brett stöd.

Jag vill också tacka alla vå ra medarbetare genom åren och min familj och Lara Band utan vilka kaféet aldrig skulle ha fungerat. Sedan vill jag sist men inte minst tacka Dave Webb som har varit min kompanjon och som dag efter dag, i ur och skur, har cyklat till affären med sina goda och vackra sallader! Tack till er alla och vi ses snart igen, i en annan form och på en annan plats.
Och till er som vill äta ekologiskt, gå till Pilsnermackan när de öppnar i november!
Johanna Wickström